Životni stil

Svježi sir i vrhnje trajat će duže uz odličan trik – i još 19 savjeta kako produžiti rok hrani

Šteta je bacati hranu, posebno što su metode kako joj produžiti rok upotrebe vrlo jednostavne. Također, ti su i praktični savjeti što napraviti s viškom hrane. Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Top 20 trikova kako produžiti svježinu hrani i kako iskoristiti viškove

  • 1. Svježi krastavci će trajati duže ako svaki zamotate u papirnati ubrus pa ih sve zajedno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem.
  • 2. Svježi sir i vrhnje najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze - okrenete naopačke i tako stavite u hladnjak. Na taj način se stvara efekt vakuuma što usporava razmnožavanje bakterije.
  • 3. Želite li sačuvati brašno od onih malih dosadnih kukaca koji vole boraviti u njemu - posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći kukci.
  • 4. Bobice, poput borovnica, će vam duže biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom - u šoljicu stavite 2 kašike octa, isperite ih i spremite.
  • 5. Višak paradajza smrznite pa ih kasnije možete koristiti za pripremu umaka, juha... Na taj način mogu stajati do šest mjeseci.
  • 6. Želite li da hljeb duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.
  • 7. Smeđi šećer će duže ostati mekan i vlažan ako u posudu ili vrećicu u kojoj ga držite stavite sljezov kolačić (marshmallows).
  • 8. Ukoliko ste narezali jabuku na šnite i shvatili da te šnite nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
  • 9. Želite li da vam avokado brže sazrije, stavite ga u vrećicu zajedno s bananom. Naime, banana ispušta visoku razinu etilena što doprinosi bržem dozrijevanju.
  • 10. Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
  • 11. Zelenu salatu zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježa do čak 4 sedmice. Ista metoda pomaže i kod čuvanja celera ili brokule.
  • 12. Kako se svježe bobice tokom dubokog zamrzavanja ne bi zalijepile jedna za drugu, najprije ih zamrznite na tanjuru pa tek onda stavite u vrećicu, prenosi BrightSide.
  • 13. Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina ili estrogena, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i po centimetra. Na taj način će trajati dulje, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk - stavite vode tek toliko da su ostaci korijena pod vodom.
  • 14. Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti. Samo pazite da iz vrećice istisnete zrak koliko god je moguće. Potom stavite u hladnjak. Uz ovaj trik bilje neće tako brzo uvenuti.
  • 15. U slučaju da imate previše svježih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sljedeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to ulijte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dvije i ubacite u lonac.
  • 16. Višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
  • 17. Sladoled u ledenici držite u vrećici za zamrzavanje koja se može zatvoriti. Zahvaljujući tom jednostavnom triku uvijek će biti savršene teksture za jelo. Više nikada nećete morati čekati sa kašikom u rukama da omekani.
  • 18. Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
  • 19. Od ostataka mlijeka napravite ledene kockice. Jednostavno ga natočite u posudicu za led i ubacujte kockice u vruću kafu ili neka vam posluže za ledeno osvježenje od kafe, voća... Na primjer, u blender ubacite ostatke voća, malo ruma i zaleđene kockice mlijeka. Izmiksajte, ulijte u čaše i uživajte u ledenom osvježenju.
  • 20. Ostake vina u boci ulijte u posudice za led i zamrznite. Sljedeći put nećete morati otvarati bocu zbog malo vina za, naprimjer, dodavanje jelu ili desertu.