Tehnologija

Tajanstvena kineska letjelica vratila se na Zemlju. Šta je radila u svemiru?

Eksperimentalna kineska svemirska letjelica vratila se u ponedjeljak na Zemlju nakon što je bila u orbiti 276 dana. Objavili su to kineski državni mediji.

Time je završena misija testiranja svemirskih tehnologija zemlje za višekratnu upotrebu.

Svemirska letjelica bez posade vratila se u lansirni centar Jiuquan na sjeverozapadu Kine u ponedjeljak prema rasporedu, prema državnim medijima.

Nisu navedeni detalji o tome o kojoj se letjelici radi, koje su tehnologije testirane. Ne govori se ni koliko je visoko letjela i gdje ju je orbita vodila od lansiranja početkom augusta 2022.

Slike letjelice također tek trebaju biti objavljene u javnosti.

Test označava "važan" napredak u kineskom istraživanju tehnologije svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu koja će pružiti praktičniji i jeftiniji način slanja budućih svemirskih misija, izvijestili su državni mediji.

Godine 2021., nešto, što je možda bila slična svemirska letjelica, odletjelo je do ruba svemira. Vratilo se na Zemlju istog dana u misiji koja je također uglavnom držana u tajnosti.

Ta je letjelica sletjela na Zemlju "horizontalno", prema glavnom kineskom svemirskom izvođaču u to vrijeme.

Komentatori na kineskim društvenim mrežama nagađaju da Peking razvija svemirsku letjelicu poput X-37B američke ratne avijacije, autonomnog svemirskog aviona koji može ostati u orbiti godinama.

X-37B bez posade i za višekratnu upotrebu vratio se na Zemlju u novembru prošle godine u svojoj šestoj misiji, nakon više od 900 dana u orbiti.