Svijet

Tajna Crvene šume: Radioaktivna prašina sada je posvuda? Otkriveno što su Rusi radili u Černobilu, a upravo bi se ondje mogli i vratiti

Među prvim ciljevima ruske vojske nakon invazije na Ukrajinu bio je Černobil, mjesto poznato u svijetu po velikoj nesreći koja se dogodila u tamošnjoj nuklearki 1986. godine.

Černobil je tako dugo vremena bio pod opsadom, a smatra se da je su ruski vojnici većinu vremena provodili u kontaminiranim područjima.

Razine radijacije u Černobilu sada su veće od normalne. To je potvrdio i iznenadni zvučni signal mjerača radijacije koji je pištanjem ispunio prostoriju u koju je ušao ukrajinski vojnik. Upravo su ondje ruski vojnici živjeli u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

Iako u prostoriji nema vidljive prisutnosti izvora radioaktivnog materijala, ukrajinski dužnosnici kažu da radijacija dolazi od malih čestica i prašine koje su vojnici unijeli u zgradu.

Širili radioaktivnu prašinu

“Otišli su u Crvenu šumu i donijeli radioaktivni materijal sa sobom na cipelama. Druga mjesta su u redu, ali radijacija se ovdje povećala, jer su ovdje živjeli”, objašnjava vojnik Ihor Ugolkov za CNN koji je dobio ekskluzivni pristup elektrani po prvi put nakon što je ponovno došla pod ukrajinsku kontrolu.

Ukrajinski dužnosnici u elektrani objašnjavaju da su nivoa unutar prostorija koje koriste ruski vojnici samo malo iznad onoga što Svjetska nuklearna organizacija opisuje kao prirodno zračenje. Jednokratni kontakt ne bi bio opasan, ali bi kontinuirano izlaganje predstavljalo opasnost po zdravlje.

“Išli su posvuda, a sa sobom su odnijeli radioaktivnu prašinu kada su otišli”, dodaje Ugolkov.

Upravo zbog toga su Ukrajinci optužili Ruse za opušteno i nemarno ponašanje tijekom kontrole lokacije nuklearne katastrofe 1986. godine. Područje oko Černobila, odnosno Crvena šuma, još uvijek je nuklearno najkontamiranije područje na planetu, s većinom radioaktivnih čestica prisutnih u tlu.

Rovovi u radioaktivnom području

Ukrajinski dužnosnici objavili su snimku dronom na kojoj je vidljivo, kako kažu, da su vojnici na tom području iskopali rovove, a koje je posebno radioaktivno. Na sigurnoj lokaciji, na rubovima tog područja, CNN je vidio rusku vojnu kutiju za ručak koja je pokazivala razine radijacije 50 puta iznad prirodnih vrijednosti.

“To je stvarno suludo. Stvarno nemam pojma zašto su to učinili, zašto su išli u Crvenu šumu. Ali možemo vidjeti da su ušli tamo. Vojnici su otišli tamo, vratili se ovamo i nivo radijacije se povećao”, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Iako černobilska elektrana više nije aktivna, sarkofag iznad reaktora koji je eksplodirao prije gotovo 36 godina potrebno je održavati kako bi se izbjeglo daljnje curenje radijacije. Postoji i znatna količina potrošenog nuklearnog goriva o kojem se treba brinuti.

“Taj sarkofag bi trebao imati struju, trebao bi imati ventilacijski sustav i tako dalje. Iako to nismo mogli kontrolirati, mi smo odgovorni, Ukrajina je odgovorna za sigurnost, naravno, to je prijetnja”, nastavlja Galuščenko.

Iscrpljivanje zaposlenika

Dio te prijetnje dolazi i od načina na koji su ruski vojnici postupali prema zaposlenicima odgovornima odgovorni za održavanje nuklearnih postrojenja.

“Naše osoblje je bilo ovdje od prvog dana okupacije, a imali su mogućnost zamjene tek mjesec dana kasnije. Kada su ljudi fizički i moralno iscrpljeni, kada vam prijeti oružje, onda je to stvarno jako težak posao”, govori Galuščenko.

Radnici opisuju da je rad u takvim uvjetima bio intenzivan, ali ništa u usporedbi s onim što je trpjelo zaštitno osoblje.

Ukrajinski je ministar unutarnjih poslova objavio da je 169 vojnika ukrajinske Nacionalne garde, koji su čuvali postrojenje, bilo zatvoreno u podzemnom nuklearnom bunkeru iz doba hladnog rata, natrpano u skučene prostorije bez pristupa prirodnom svjetlu, svježem zraku ili komunikaciji s vanjskim svijetom.

“Ovdje su držani 30 dana bez dovoljno svjetla i hrane. Nije im bilo dopušteno izaći. Posljednjeg dana odvedeni su odavde u nepoznatom pravcu”, kaže Denis Monastirskij. Ministar je dodao i da vjeruje da su muškarci odvedeni u Rusiju, preko Bjelorusije, kao ratni zarobljenici, ali to ne može tvrditi sa sigurnošću: “Danas, nažalost, ne znamo ništa o njihovoj sudbini.”

Moskva bez komentara

O događajima u Černobilu, Moskva uglavnom šuti. Posljednji je put rusko ministarstvo odbrane spomenulo elektranu 26. veljače, kada su potvrdili da je okupirana, tvrdeći da je sigurnost energetskih jedinica, sarkofaga i skladišta za potrošeno nuklearno gorivo osigurana.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako ponašanje ruske vojske i postupanje s ukrajinskim osobljem u elektrani u Černobilu pokazuje koliku opasnost predstavlja invazija, jer ruska vojska preuzima kontrolu nad nuklearnim postrojenjima u drugim područjima.

Nakon što su zauzeli Černobil Rusi su htjeli su znati kako se upravlja nuklearkom. “Htjeli su informacije o svim procesima, dokumentima i operacijama. Bojao sam se jer su ispitivanja bila konstantna i ponekad nasilna”, rekao je Oleksandar Lobada, sigurnosni nadzornik radijacije u Černobilu za BBC.

Na katu glavne zgrade su sobe iz kojih se upravlja nuklearkom. Neke od njih bile su zaključane, a kada nisu mogli pronaći ključ, Rusi su provalili u njih.

“Stalno smo morali pregovarati s njima, a istovremeno se truditi da ih ne uvrijedimo kako bi i dalje dopuštali da upravljamo nuklearkom”, kaže inženjer Valerij Semonov.

Krali gorivo Rusima

Kada je prekinuta opskrba strujom na tri dana, Velrij kaže da je morao naći gorivo kako bi generator mogao nastaviti raditi. Naposljetku je gorivo morao ukrasti Rusima.

“Da smo ostali bez struje, mogla se dogoditi katastrofa. Radioaktivni materijal mogao je biti ispušten, a možete zamisliti posljedice toga. Nisam se bojao za svoj život. Bojao sam se što bi se moglo dogoditi ako ja ne nadgledam nuklearku. Bojao sam se da bi se mogla dogoditi katastrofa za čovječanstvo”, rekao je Lobada.

U podrumu su razbacani tepisi i kreveti, tamo su bili zarobljeni Ukrajinci. Također, ukrajinska strana tvrdi da su ruski vojnici uzeli sve što su mogli te da su nekoliko pripadnika ukrajinske narodne garde uzeli sa sobom kao toace.

Valerij je dodao da su ruski vojnici sa sobom odveli 169 Ukrajinaca te pretpostavljaju da ih drže u Rusiji, piše BBC.

Strahuju od povratka

Uz ugašene reaktore u Černobilu, Ukrajina ima četiri aktivne nuklearne elektrane, uključujući najveću u Europi, onu u Zaporožju. Ruska vojska zauzela je taj objekt početkom ožujka, kada je preuzela kontrolu nad cijelim područjem, granatirajući pritom neke od zgrada oko elektrane.

“Situacija tamo je također užasna, posebno uzimajući u obzir način na koji su zauzeli Zaporožje jer su pucali na elektranu iz teškog naoružanja. To je čin nuklearnog terorizma”, rekao je Galuščenko.

Unatoč tome što je Ukrajina ponovno preuzela kontrolu nad Černobilom, ukrajinski dužnosnici strahuju da bi se ruski vojnici mogli pokušati vratiti.

“Moramo biti spremni za novi napad na nuklearnu elektranu u svakom trenutku. Iskoristit ćemo najbolja svjetska iskustva kako bismo osigurali da stanica bude zaštićena jer je granica udaljena samo nekoliko desetaka kilometara”, rekao je ministar unutarnjih poslova Monastirskij.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare