Svijet

Tajna misija prebacivanja Zelenskog u Washington preko Atlantika: Pratila ga flota špijunskih i borbenih aviona

Flota tajnih špijunskih i borbenih aviona Sjevernoatlantskog saveza pratila je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog dok je iz Kijeva putovao za Washington u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Daily Mail.

Avion Ratne mornarice SAD-a Boeing C-40A "Clipper" Zelenskog je prebacio preko Atlantskog oceana, a na toj su mu dionici puta društvo pravili borbeni avioni.

Flota špijunskih i borbenih aviona

Posjeta ukrajinskog predsjednika SAD-a planirana je mjesecima, a prvi je puta spomenuta kada je predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi krajem oktobra učestvoval na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu. Predsjednik SAD-a Joe Biden i Zelenskij pričali su 11. decembra o sastanku u Washingtonu. Bijela kuća ukrajinskog čelnika sebi je službeno pozvala 14. decembra.

Zelenski je Bidenu i Bijeloj kući rekao da želi da mu prvo inozemno putovanje od početka rata u Ukrajini bude ono u SAD. Ukrajinski je predsjednik pozivnicu prihvatio 16. decembra. Dva dana nakon toga potvrđeno je da će zaista i doći u Washington. Tada je o svemu obaviješten ured predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Zelenskijevo 10-satno putovanje, koje je uključivalo sastanak s Bidenom u Ovalnom uredu, njihovu zajedničku konferenciju za medije u Bijeloj kući te obraćanje Kongresu SAD-a, organizirano je relativno brzo.

Zelenskij je rano u srijedu iz Ukrajine doputovao na željezničku stanicu u poljskom gradu Przemyślu. Nedaleko od ukrajinsko-poljske granice u koji mnogi oni koji bježe od rata u Ukrajini prvo dođu. Ukrajinski predsjednik potom je zajedno s američkom ambasadoricom u Ukrajini Bridget Brink u vozilu američke ambasade prebačen do aerodroma u Rzeszówu. Zelenskij se u 8:15 sati ukrcao u avion koji ga je potom prebacio u Zračnu bazu Andrews u američkoj saveznoj državi Maryland nedaleko od Washingtona. Tu je sletio netom iza 12 sati. Autom se iz baze Andrews do Bijele kuće može stići za 30 minuta.

Zelenskij je letio avionom Ratnog vazduhoplovstva SAD-a koji inače koriste visoki zvaničnici . I to oni koji se na hijerarhiji važnosti nalaze odmah ispod predsjednika i potpredsjednika SAD-a.

Iz Njemačke je poslan špijunski avion Boeing E-3 Sentry

Bijela kuća potvrdu o dolasku Zelenskog odaslala je tek u srijedu u 1:00 sati. Jer je htjela biti sigurna da je bez ikakvih problema napustio Ukrajinu.

Kako bi sigurno preletio Sjeverno more i ruske podmornice koje njime patroliraju, iz Njemačke je tamo poslan špijunski avion Boeing E-3 Sentry. Poznat i pod imenom AWACS.

Dok je letio iznad Velike Britanije, društvo mu je pravio borbeni avion Ratnog vazduhoplovstva SAD-a McDonnell Douglas F-15 Eagle. On je inače stacioniran u bazi u Mildenhallu u okrugu Suffolk. Čim je Zelenskij napustio zračni prostor Škotske, F-15 se vratio u bazu.

Let kojim je Zelenskij stigao iz Evrope u SAD znatiželjni su preko interneta mogli pratiti tokom posljednje dionice puta. I to dok je putovao preko Atlantika. Nakratko se na internetskim servisima za praćenje letova pojavio i dok je prolazio kroz Njemačku.