Politika

Tajna poruka? Zašto je Vučić poslao sina na obilježavanje neustavnog dana RS

U ponedjeljak je u manjem bh. entitetu obilježen 9. januar kao dan RS usprkos presudi Ustavnog suda BiH koji proslavu tog datuma proglasio neustavnom. Na posebnoj tribini stajao je predsjednik RS, Milorad Dodik i uz njega su bili svi njegovi bliski politički saradnici. Svakako, podršku neustavnom danu RS pružili su i ministri Vlade RS. Odmah u blizini njih i to na toj počasnoj tribini stajao je i sin predsjednika Srbije, Danilo Vučić. Ova činjenica je izazvala lavinu komentara, ali i pitanje šta je tačno sin Aleksandra Vučića predstavljao i koja je tajna poruka koju Vučić htio poslati.

Ko je ustvari Danilo Vučić?

Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da se sam Vučić godinama na ovakvim skupovima nije pojavljivao. Vučić nije gubio vrijeme pa je sinoć na sve način pokušao da obrazložio ovaj potez. Međutim, kako mnogi navode nije bio posebno uvjerljiv.

Danilo Vučić itekako se svojim potezima je već odavno se našao na meti kritika medija u regionu. U nastavku donosimo samo neke crtice iz života Danila Vučića.

Danilo Vučić je rođen je 1. decembra 1998. godine.

Prema riječima njegovog oca, zaposlen je u jednoj vinariji u kojoj radi za platu od 500 eura. Navijač je Crvene Zvezde i FK Rada, a spekulisalo se i o njegovoj uključenosti u poslovanje Rada. Čest je i na nacionalističkim skupovima i litijama. Što je i potvrdio dolaskom na neustavni dan RS.

Majka mu je novinarka Ksenija Vučić, prva supruga Aleksandra Vučića, koja je preminula u januaru prošle godine.

Kako Danas navodi predsjednikov sin kao i svaki drugi mladić u dvadesetim godinama, voli da se fotografiše. A on posebno očigledno voli i da ide na neustavni dan Republike Srpske. Međutim, upravo zbog raznih gotografija Danilo se našao na meti kritika i osuda.

Često u društvu kriminalnih grupa

Primjera radi, ovaj “uzorni” mladić se 2020. godine u Banja Luci “fotografisao za stolom sa ljudima iz kriminalnog miljea – huliganima i članovima grupe „Janjičari“ ubijenog Saleta Mutavog – Aleksandrom Vidojevićem Acom Rošavim i Nemanjom Srećkovićem.

Također, majka ubijenog Aleksandra Halabrina čije se ubistvo povezuje sa Belivukovom grupom, Mara Halabrin, tvrdila je da se njen sin dugo dopisivao upravo sa Danilom Vučićem. Ali da mu nije vjerovala jer otkud bi razmjenjivao poruke sa „predsjednikovim sinom“.

I kada medije o tome izvijeste – režim Aleksandra Vučića se brani mantrom o „hibridnom i specijalnom ratu“ i tezom da se „napadima na njegovo dijete, napada sam predsjednik“.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu održano u Moskvi 2018, pokazalo da ovo banjalučko druženje nije slučajnost. Tada se predsjednikov sin fotografisao takođe sa sumnjivim licima, pa i sa Acom Rošavim, ali i sa Borisom Karapandžićem koji je kasnije uhapšen kao jedan od članova grupe Veljka Belivuka.

Mišljenje političkog analitičara: Koja je tajna poruka?

Ukoliko uzmemo u obzir samo nekoliko ovih crtica iz njegovog života jasno je zbog čega je i jučer privukao veliku pažnju javnosti. Koja je tajna poruka koju je Vučić htio poslati dolaskom njegovog sina na obilježavanje pitali smo poznatog analitičara iz Beograda, Dušana Janjića.

“Čuli smo i komentar Aleksandra Vučić na cijelu priču i da li postoji tajna poruka. Mislim da je riječ o jednom neprimjerenom stepenu privatizacije politike. Sigurno da Srbiju i predsjednika ove zemlje nije mogao da predstavlja njegov sin. Jer je to protivno Ustavnom i svakom drugom zakonu, ali i političkoj kulturi i svemu ostalom. To je neka vrsta pretjerane privatizacije politike i personalizacije”, kazao je Janjić.

Janjić je u razgovoru za Raport kazao kako ovakve stvari ne mogu dobro donijeti ni Srbiji, ali ni njegovom sinu Danilu.

“Ne volim ovakve stvari. Prije svega mislim da nismo monarhija. Također, ovo šteti prije svega sinu, ali i samom Aleksandru Vučiću. Da li je trebao da dođe? Mislim da je dobro što nije bio. Da li ovo znači neka distanca od Milorada Dodika? Trebalo bi da znači. Međutim, previše je ljudi iz Vlade Srbije bilo i u Banjaluci i u Istočnom Sarajevu. Ne vjerujem da je to neka ozbiljnija distanca. Za Srbiju i samog Aleksandra Vučića je jako dobro što nije bio. Volio bih da se to pretvori u jasan znak odvajanja od Dodika!, istaknuo je Janjić.

Šta će se desiti u odnosu Dodika i Vučića?

Smatra da Dodik više ne radi kao političar ni kao predstavnik RS i da je vrijeme da Vučić zauzme jasan stav po pitanju odnosa sa liderom SNSD-a.

“Taj stav ne može biti stav razumijevanja. Ja bih to želio da čujem to predsjednika Srbije. Drugo, mogu da kažem i jednu ključnu stvar. Što kasnije dođe do odvajanja od Dodika, gomila prljavog veša koja padne na njega će biti sve veća i veća. Ali ta gomila neće pasti samo na njega, to je pitanje nacije. Ako oni uopšte razumiju šta je nacija. To je pitanje imidža jedne nacije, kazao je.

Na kraju razgovora za Raport, Dušan Janjić je kazao da u cijelom ovom procesu je svoje prste umiješala i međunarodna zajednica.

“Dodik radi svoj posao. Vučić će morati ubrzo da shvati da se ne može tako igrati, vrdati, kupovati, odlagati u tim simboličkim važnostima. To nije moralna odluka. Moralna odluka Vučića da ukoliko želi da mu vjeruju da nije zagovornik rata mora da ovo osudi”, zaključio je Janjić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare