Zdravlje

Tajna savršenog imuniteta: Renomirani imunolog otkrio šta treba konzumirati u borbi protiv Covida. Ali, pretjerivanje može biti kobno

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov govorio je o najboljim vitaminima kojima treba da gradimo imunitet u vrijeme pandemije korona virusa, ali i zašto preterivanje s vitaminima može da bude još štetnije u slučaju Covida.

"Problem je u tome što snaga imuniteta u borbi sa kovidom nije odlučujuća jer treba da se nađe adekvatan odgovor za svaku priliku. Ako je taj odgovor ispod minimuma ili ako je preko nekog maksimuma, nije dobro. U situaciji sa kovidom pacijenti stradaju uglavnom od prekoračenja nužne odbrane, odnosno od prejakog odgovora imuniteta" istakao je.

Kako kaže, možda se tajna savršenog imuniteta koji može da se bori sa Covidom krije baš u onom dječjem.

"Nismo dovoljno razumjeli zašto se neki pacijenti teško razboljevaju iako nam je to priroda saopštila na vrlo direktan način. Na primjer, zašto djeca manje oboljevaju i imaju lakšu kliničku sliku, iako imaju slabiji imunitet za razliku od starijih koji imaju iskusniji imuni sistem. To nam šalje poruku da imunitet sa kojim raspolažu djeca, može da bude pravi odgovor na takav virus. Druga stvar je to što mislimo da neke stvari pomažu, ali i to je pitanje. Mi se prevashodno bavimo postavljanjem dijagnoza i liječenjem bolesti, a šta je dovelo do bolesti pripisujemo slabom imunitetu.

Kako kaže, čak 75 posto vitamina u organizam ulazi putem crijevne flore, pa tako treba znati i koje vitamine je sada najbolje da pijemo, ali samo i isključivo u dozama koje su propisane.

"Što se tiče cinka on je izuzetno značajan ako se uzima u pravoj dozi koju većina naših preparata ima. On je sastavni dio glavnih regulatornih molekula koji ispravljaju greške u našim stresiranim ćelijama i tako se sistem lakše bori protiv svih mogućih problema, naročito protiv trovanja organizma. U ovom slučaju, vitamin D je odlučujući za ispravljanje grešaka. On tjera makrofage da ubiju virus kad uđe u ćeliju. Ako ga nemate dovoljno to znači da ste trovali organizam i da su ti otrovi potrošili vitamin D. Važan je i vitamin C, zatim probiotici kod ljudi koji imaju probleme sa stomakom", zaključio je.