Sport

Tajna uspjeha Zlatka Dalića. U Rusiji je otjerao iskusnog napadača, to je bila crvena linija

Koja je tajna uspjeha Zlatka Dalića i njegovih “Vatrenih”?

Nakon što je Hrvatska izborila svoje treće polufinale Svjetskog prvenstva, opet se o tajni uspjeha “Vatrenih” raspisao britanski The Guardian.

Senzacionalni uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru, na kojem je stigla do polufinala protiv Argentine predvođene Leom Messijem, pokušao je svojim čitateljima dočarati Nick Ames, novinar koji svakodnevno za The Guardian izvještava iz Dohe.

Messi nova prepreka

Članak pod naslovom “Hrvatska priča o uspjehu izgrađena na porodičnim vrijednostima i posipanju čarobne prašine” posvećen je Zlatku Daliću.

Hrvatski selektor je o eventualnoj pobjedi nad Argentinom govorio kao o “najvećoj i najznačajnijoj u hrvatskoj historiji”.

Po Dalićevim riječima, mogla bi biti veća nego pobjeda nad Engleskom u polufinalu na SP-u 2018. u Rusiji.

Tako u članku Guardiana između ostalog piše:

‘Nije to bilo omalovažavanje Engleske ili bilo koje druge prepreke koje su savladali Dalić, njegovi igrači i njihovi prethodnici. Pobjeda nad Argentinom i Lionelom Messijem donijela bi najtopliji sjaj, kao i drugo uzastopno finale Svjetskog prvenstva.

No, na Dalićevu procjenu utječe razvoj njegove ekipe. Hrvatska 2022. ne izgleda puno drukčije od one iz 2018. u stilu ili pristupu. To je samo po sebi hvalevrijedno. Tri četvrtine ove ekipe nije sudjelovalo na SP-u u Rusiji, a jedan od najefikasnijih strojeva za pobjednike nastavio je raditi”, piše u članku.

Tako se u članku spominje i strijelac protiv Brazila Bruno Petković te njegov neuspješan boravak u Italiji.

On je dugo bio izvan kombinacija za reprezentaciju. Međutim, napredovao je i izborio svoje mjesto.

Spominju se nova lica koja su iznenadila sve stručnjake. To su stoper Joško Gvardiol, desni bek Josip Juranović te “čudo kada su odbrane jedanaesteraca u pitanju” Dominik Livaković.

Ukratko, novinar spominje da ova Hrvatska nema nove superzvijezde:

“Oni koji su se pridružili uvedeni su u usko povezanu grupu igrača koja, barem izvan terena, praktično upravlja sama sobom. Luka Modrić, Ivan Perišić i društvo stvaraju primjer koji drugi slijede, podižući Hrvatsku visoko iznad prosjeka.

Oni bliski ekipi prenose opipljiv osjećaj da stariji igrači tzv. hemijom čine svoje vršnjake boljim. Modrić i Perišić, da se držimo dva primjera, nisu posebno glasni u svlačionici.

Čak ni na terenu. Međutim, to znači da njihove kratke opaske ili opomene, kada su potrebne, imaju još veću težinu.”

Tajna uspjeha Zlatka Dalića: Važna odluka trenera

U ostatku članka novinar veoma hvali 37-godišnjeg Luku Modrića. Nazvao ga je “opsesivnim samoanalitičarom koji prati utakmice i preispituje svaku svoju izvedbu na terenu”.

Podsjeća se u članku i na važan detalj sa SP-a u Rusiji iz 2018. godine, kad je Zlatko Dalić poslao kući iskusnog napadača Nikolu Kalinića. On je odbio ući u igru pred kraj utakmice protiv Nigerije.

“Kalinić je bio popularan među senatorima ekipe tako da je to bila važna odluka trenera koji je tada još bio zelen, naravno na najvišoj razini”, prenosi Tportal.

Ali, to je bila crta u pijesku koju niko od tada nije prešao. Smatra se ključnom epizodom u njegovom razvoju reprezentativne kulture. Dalić je spoznao kome može vjerovati. Primjetno je da ne osjeća potrebu brinuti se o izvannastavnim aktivnostima igrača tokom ili izvan turnira”.

Za kraj se piše i o tajni uspjeha male Hrvatske koja je od 1998. tri puta izborila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Navodi se Juranovićeva izjava:

“Svi smo mi prava porodica i držimo se zajedno. Dišemo jedno za drugo od prve do zadnje minute. To je jednostavno tajna našeg uspjeha”.

I upravo to novinar navodi kao “moćno oružje”. Kaže da je i “više od slučajnosti kad se takav recept tri puta pokazao dobrim, počevši od 1998. godine s grupom koju je vodio Miroslav Blažević”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare