Životni stil

Tajna za savršeno pečene šampinjone iz tave

Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:

  1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.
  2. Nemojte ih (često) miješati.

Sastojci:

  • 450 grama šampinjona
  • 3 kašike maslaca
  • so i biber po želji
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 kašičica svježih listića timijana

Priprema:

  1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.
  2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili. Začinite po želji.
  3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.
  4. Okrenite kašikom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.
  5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.
  6. Poslužite toplo.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare