Svijet

Tajnoviti ruski specijalci vrebaju Zelenskog: Obuka im je rigoroza, a o njima se dugo nije znalo gotovo ništa

“Spetsnazovac” nije Superman. Svako ima svoju specijalnost i zadaće. Jedan zna kako djelovati u gradu i među gomilom ljudi, dok drugi djeluje u divljini. Treći mora znati strane jezike, a četvrti s udaljenosti od 1,5 kilometara pogoditi vjevericu. Svako ima svoju zadaću i užu specijalnost, piše Slobodna Dalmacija.

Borilačke vještine su potrebne samo ukoliko se dva idiota nađu na brisanom prostoru bez oružja, odnosno automatske puške, pištolja, noža i vojničke lopate. “Spetsnazovac” bi samo u tim uvjetima primijenio borilačke vještine – pojašnjavao je prije nekoliko godina za portal Russia Beyond the Headlines penzionisani oficir ruske specijalne jedinice “Spetsnaz”, elitne jedinice osnovane još 1949. godine kao vojna snaga ruske Glavne obavještajne uprave (GRU).

Brojna bojišta

Upravo pripadnici ove jedinice spominju se u aktualnom ratu u Ukrajini kao posebne snage koje su ubačene u “srce Ukrajine”, odnosno na područje Kijeva kako bi pronašle, likvidirale ili uhitile predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegove najbliže saradnike.

U svom članku objavljenom početkom ožujka u “The Jerusalem Postu” navodi se da evropski odbrambeni dužnosnici tvrde da su Rusi za misiju neutraliziranja ukrajinskog političkog vrha ubacili “spetsnazovce”, pripadnike jedinice “Zaslon” specijalizirane za tajne misije ruske obavještajne službe, kao i postrojbe “Alfa” koja je specijalizirana za rat protiv terorizma u ekstremnim uvjetima.

“Spetsnaz” je, dakle, jedna od najelitnijih vojnih jedinica na svijetu, a od svog su osnivanja do danas učestvovali u nizu ratova u bivšem SSSR-u kao što su oni u Dagestanu, Gruziji, Čečeniji, potom u sukobima u Bejrutu, Vijetnamu, Kambodži, Afganistanu.

Postoje i neslužbeni podaci da su učestvovali i u NATO operacijama za vrijeme rata u zemljama bivše Jugoslavije.

Pripadnici “Spetsnaza” u zapadnim se medijima nerijetko tretiraju kao “supermeni” i nadljudi čije sposobnosti graniče s nemogućim, a to je zato jer su dugo godina bili zatvoreni i o njima se na Zapadu nije puno znalo. Tek raspadom SSSR-a, nakon što su bivši pripadnici tih jedinica “sramežljivo” progovorili za medije, javnost je doznala neke pojedinosti o njihovoj obuci i ustroju.

No, i ta su saznanja očito pažljivo filtrirana i usmjerena tome da se o njima u javnosti priča upravo onako kako se priča – kao o “polubogovima” i nepobjedivim ratnicima. O njihovoj zatvorenosti dovoljno govori i to da niti danas pripadnici “Spetsnaza” ne učestvuju u međunarodnim vježbama s pripadnicima ostalih specijalnih postrojbi iz cijelog svijeta pa samim time nema niti međusobne razmjene iskustava i informacija.

Podobne porodice

Primarna im je specijalnost ubacivanje iza neprijateljskih linija (vrlo često kao civili) i rješavanje specijalnih i najtežih zadaća, poput diverzija, sabotaža, atentata, talačkih situacija… Tu je najelitnija ruska jedinica “Alfe” nastala također na inicijativu KGB-a. Zbog iznimno zahtjevnih i po najvišim standardima definiranih kriterija, budući pripadnici tih postrojbi su u dobi od 22 do 27 godina, ne smiju biti niži od 175 cm, moraju biti iz podobnih porodica koja se nije ogriješila protiv države ili sustava, moraju proći rigorozne selekcije i obuke.

Lični čuvari

Pored Spetsnaz GRU postoje i Spetsnaz FSB, desantsko-padobranske snage, snage mornarice te jedinice za posebne operacije (SSO) koje sad većinski učestviju u Ukrajini.

Velik dio njih nakon obaveznog ratnog staža u službi/jedinici postaju instruktori i zapovjednici te moraju proći cijeli lanac od regrutacije, obuke, ratnih uspjeha, vrhunske obučenosti, a sve kako bi zadobili što veće povjerenje, odnosno autoritet među ostalim specijalcima u borbenim akcijama, što je uvijek iznimno važno.

Kozački sistemi borbe

Na Zapadu se uz “Spetsnaz” često veže i ruska borilačka vještina Systema koja vuče korijene iz kozačkih sistema borbe.

Karakterizira je goloruka borba, a u kompleksan sistem ratničke vještine, kako stoji na stranicama Centra borilačkih vještina “Aiki En” iz Zagreba u kojem se podučava, uključeno je oduzimanje raznih vrsta oružja (nož, pištolj, automatska puška, palica…), borba s improviziranim i priručnim oružjem, palicom, vojnom lopatom, lancem, nožem itd.

Osim samoodbrambene primjene, vježbanje te borilačke vještine razvija motoriku, koordinaciju, kondiciju i sposobnost snalaženja u nepredviđenim situacijama.

Borilačka vještina sambo

Sambo je, pak, u tekstu iz 2009. godine objavljenom u “Hrvatskom vojniku”, definiran kao kompilatorska borilačka vještina koja je nastala iz drevnih ruskih stilova obogaćenih podužim nizom regionalnih borilačkih iskustava od Baltika, preko Moldavije i Kavkaza do Dalekog istoka – uključujući i snažan utjecaj japanskog džuda. Hrvačka verzija samba, slična džudu još 1938. godine postala je službena borilačka vještina SSSR-a.

Ipak, istovremeno se u tajnosti razvijala i verzija samba za elitne vojne, policijske i obavještajne kadrove. Jedan od najpoznatijih “samboista” je Fjodor Emelianenko, bivši svjetski ultimate fight prvak i jedan od najboljih svjetskih boraca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare