Svijet

Talibani napreduju u osvajanju gradova u Afganistanu

Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još jednim gradom u afganistanskoj provinciji Sar-e-Pul, rekao je zvaničnik.

Talibanski borci napreduju u sukobima u posljednjih nekoliko sedmica, uprkos osudama međunarodne zajednice i upozorenjima UN-a da nasilno preuzimanje kontrole nad dijelovima teritorije neće biti priznato, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s afganistanskom Vladom. Nakon što su osvojili velike dijelove države, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Prema navodima člana Vijeća sjeverne afganistanske provincije Sar-e-Pul, talibani su zauzeli glavni grad pokrajine nakon više od sedmicu dana otpora snaga sigurnosti. Vladine snage su se potpuno povukle iz pokrajine, rekao je on.

PROČITAJTE  NATO odbacio ruski zahtjev: "Nećemo ugroziti sposobnost saveznika da štite jedni druge"

Osim Sar-e-Pula, pod kontrolom talibana su Zaranj (glavni grad provincije Nimruz), Sheberghan u provinciji Jauzjan, Taloquan u provinciji Takhar, a bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gdje su u nedjelju zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Afganistana, a Vlada uzvraća bombardiranjem. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti, dodaju agencije, prenosi Al Jazeera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare