Svijet

Talibani objavili da su spremni na saradnju sa svima, ali s jednom državom ne žele nikakve odnose: Oni nam nisu na spisku

Talibani su spremni uspostaviti odnose sa svim zemljama osim s Izraelom, rekao je njihov glasnogovornik u utorak nakon što je ta ekstremistička skupina objavila da je uspostavila svoju novu vladu u Afganistanu, piše Times of Israel.

Glasnogovornik Suhail Shaheen rekao je za ruski Sputnjik da su talibani voljni sarađivati sa SAD nakon što su prošlog mjeseca na brzinu srušili 20-godišnju vladu koju je podržavao Zapad, upravo u trenutku kad je predsjednik Joe Biden dovršio povlačenje i okončao najduži američki rat.

‘Da, naravno. Ako u novom poglavlju Amerika želi imati odnos s nama, što bi moglo biti u interesu obje zemlje i oba naroda, i ako žele sudjelovati u obnovi Afganistana, dobrodošli su’, rekao je Shaheen.

Međutim, nema nikakve šanse uspostaviti vezu s Izraelom.

PROČITAJTE  Angela Merkel se oglasila noć pred izbore: Da bi Njemačka ostala stabilna, on mora da bude kancelar

‘Naravno, nećemo imati nikakav odnos s Izraelom. Želimo imati odnose s drugim zemljama, ali Izrael nije među tim zemljama’, rekao je Shaheen.

Prošlog mjeseca Shaheen je iznenadio kada je dao intervju izraelskoj javnoj televiziji Kan, međutim, kasnije je objasnio da je intervju dao na prevaru.

Shaheen, koji od talibanskog preuzimanja Afganistana daje intervjue na engleskom iz Katara, rekao je da nije imao pojma da razgovara s nekim iz izraelske novinske kuće. Talibani, islamska fundamentalistička skupina, imaju historiju podržavanja Al-Qaide, koja rutinski prijeti Izraelu i u svojoj propagandi koristi antiizraelsku retoriku.

Kada je Shaheen putem videa razgovarao s novinarom Roi Kaisom na izraelskoj televiziji, ovaj mu je rekao ime svoje mreže, ali nije rekao da se radi o izraelskoj kući.

PROČITAJTE  Eksplozija vulkana na Kanarskim otocima. Aerodrom zatvoren

Kanov intervju brzo se proširio internetom i izazvao čuđenje što je Shaheen pristao razgovarati s Izraelcem. No, nekoliko sati nakon emitiranja, Shaheen je na Twitteru napisao da nije znao s kime razgovara.

‘Dajem mnogo intervjua s novinarima svaki dan nakon preuzimanja Afganistana i glavnog grada Kabula’, napisao je. ‘Neki novinari se možda prikrivaju, ali nisam dao intervju bilo kome ko se predstavio kao novinar izraelskih medija.’

Talibani su u utorak imenovali privremenu vladu, a među članovima je i nekoliko osoba za kojima je raspisana potjernica zbog terorističkih djela.

Talibani su za svog vršitelja dužnosti premijera imenovali Mullaha Mohammada Hassan Akhunda, koji se nalazi na UN-ovom popisu sankcioniranih i koji je bio član brutalnog islamističkog režima od 1996. do 2001. godine.Povezani postovi: