Svijet

Talibani pozvali novinare u tajnu bazu CIA-e kraj Kabula: ‘Sve su raznijeli i spalili do temelja‘

Automobili, autobusi i oklopna vozila koje je CIA koristila za rat u Afganistanu poredani su i spaljeni do neprepoznatljivosti prije nego što su Amerikanci napustili zemlju, piše Guardian.

Selo koje su američki obavještajci koristili za obuku afganistanskih jedinica potpuno je uništeno. Ostao je samo visoki betonski zid koji još uvijek stoji iznad nekadašnjeg prostora za obuku, koji s koristio kako bi se uvježbale noćne racije na domove civilnog stanovništva.

Veliko spremište municije je razneseno. Razno oružje poput granati, minobacača i teške artiljerije posloženo je u metalne kontejnere i pretvoreno u metal za reciklažu. Izvori navode da je eksplozija, koja je odjeknula nakon krvavog napada na aerodrom u Kabulu, ozbiljno uznemirila i prestrašila lokalno stanovništvo.

PROČITAJTE  Pfizer u centru velikog skandala: Namjerno širili dezinformacije o vakcini AstraZenece?!

Kako piše Guardian, ova baza je korištena kao centar operacija CIA-e i te je 20 godina skrivana kao mračna tajna američkog “rata s terorom”.

Baza je bila pod velom tajne

Baza je proteklih 20 godina bila obavijena velom tajne, vidljiva samo na satelitskim slikama i spominjana jedino u svjedočenjima preživjelih zatvorenika. Sada su ju preuzele talibanske specijalne jedinice i po prvi put pokazali novinarima.

“Želimo pokazati kako su potrošili sve ove stvari koje su mogle biti iskorištene za izgradnju naše države”, rekao je Mullah Hassanain, zapovjednik specijalne talibanske jedinice “Badri 313”, koji je novinarima pokazao “jame za spaljivanje”, spaljene automobile, autobuse i vojna vozila.

Hassanain je rekao da su talibani planirali koristiti bazu za vlastitu vojnu obuku, pa je ovaj kratki “izlet” vjerovatno jedina prilika koju će novinari dobiti da vide bazu.

PROČITAJTE  SAD i 21 saveznička zemlja uputile zahtjev talibanima: 'Ovo mora prestati odmah'

Baza smještena na brdu i udaljena nekoliko kilometara od aerodroma u Kabulu prvi je put spominjana u ranim danima intervencije NATO-a u Afganistanu. Tajno ime za bazu bilo je “Cobalt”, a zatvorenici su ju zvali “mračni zatvor”, jer im u ćelije nije dopirao niti tračak svjetla.

Na tom je mjestu 2002. godine od hipotermije preminuo Gul Rahman, nakon što je bio vezan i ostavljen polugol na ledenim temperaturama preko noći. Njegova smrt potaknula je stvaranje prvih formalnih pravila CIA-e za ispitivanja (dio kojih je i dalje bilo mučenje).Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare