Svijet

Talibani pred mužem i djecom hladnokrvno ubili trudnu policajku: “Svjesni smo incidenta”

Nova svjedočanstva o talibanskom nasilju dopiru do zapadnog svijeta, piše BBC.

Naime, u gradu Firozkoh koji je glavni grad provincije Ghor, talibanski vojnici su ubili policajku Banu Negar. Hladnokrvno ubojstvo dogodilo se ispred njenog muža i djece.

Zabiullah Mujaheed, glasnogovornik talibana, demantirao je napise o tome kako su talibani uključeni u njenu likvidaciju te je poručio da se cijeli slučaj istražuje.

- Svjesni smo incidenta i mogu potvrditi da je talibani nisu ubili. Traje naša istraga - rekao je, dodavši da postoji mogućnost da je razlog njena ubojstva osobni animozitet, zavada ili nešto treće.

Mnogi u gradu se boje odmazde ako progovore, ali tri izvora su potvrdila kako su talibani hladnokrvno ubili Negar pred suprugom i djecom u nedjelju. Trojica ubojica, koji su govorili arapski, došli su u kuću od Negar te ju pretražili prije nego su vezali nju i članove obitelji, rekao je jedan od svjedoka.

Njeni rođaci su proslijedili fotografije policajke, koja je radila u lokalnom zatvoru i koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, s krvlju na zidu te s unakaženim licem.

Ovaj slučaj dolazi u svjetlu nedavnog nasilnog razbijanja prosvjeda žena u Kabulu u kojem je sudjelovala talibanska specijalna jedinica Badri 313, a mnogi zapadnjački promatrači komentiraju kako će se položaj žena naglo promijeniti s obzirom na talibansku vlast.

Mujaheed je, nekoliko dana nakon što su zauzeli Kabul, na televiziji tješio Zapad indirektno rekavši kako će nova vlada proglasiti amnestiju za sve koji su sarađivali s prozapadnim režimom koji je na vlasti bio za vrijeme 20-godišnje invazije američkih NATO saveznika. Ipak, posljednje vijesti koje pristižu iz Afganistana bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj te se mnogi, s pravom, pitaju koliko ima istine u talibanskim obećanjima da neće biti odmazde za one koji su radili sa zapadnim saveznicima.

Mnoge su žene u Kabulu prestrašene, a neke su sakrivene na tajnim lokacijama.

Upravo je u tom obraćanju Mujaheed, jedan od rijetkih talibana na društvenim mrežama, rekao kako će žene imati svoja prava - ali u okviru šerijatskih zakona, što su mnogi povezali s 'povratkom na staro', a što će pak mnogim ženama u Afganistanu pasti naročito teško nakon što su 20 godina živjele pod kudikamo liberalnijim režimom.

Talibani su već objavili proglas kako očekuju da se studentice oblače u skladu sa zakonom te su prisiljene nositi abaju i nikab.

Sveučilišta će morati "pronaći profesorice koje će podučavati studentice" ili će smjeti zaposliti "starije muške profesore" čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.