Svijet

Talibani slomili i posljednji otpor pobunjenika: Afganistan smo izvukli iz ratnog blata

Talibani tvrde da su osvojili Pandžšir, piše BBC.

Riječ je o, podsjetimo, posljednjem području u Afganistanu na kojem se pruža žestok otpor talibanima. Sad tvrde da su ga osvojili.

“S ovom pobjedom naša zemlja u potpunosti je izvučena iz ratnog blata”, napisali su.

Pobunjenici iz NRF-a, s druge strane, negiraju ovakve objave.

“Nije istina, talibani nisu zauzeli Pandžšir i odbacujem njihove tvrdnje”, kaže za BBC glasnogovornik NRF-a Ali Maisam.

Pobunjenici su na Twitteru objavili da kontroliraju sve strateške tačke u dolini te da nastavljaju borbu.

“Uvjeravamo ljude Afganistana da se borba protiv talibana i njihovih partnera nastavlja dok pravda i sloboda ne prevladaju”, napisali su.

Na društvenim mrežama pojavila se slika talibana ispred zgrade lokalne vlade, ali njena autentičnost nije potvrđena.

Pobunjenici traže primirje

Ahmad Massoud, lider pobunjenika, rekao je da podržava ideje iz Kabula o prekidu vatre i Pandžširu.

U objavi na Facebooku u nedjelju napisao je da je spreman razgovarati jednom kad talibani povuku svoje trupe.

Ova dolina u Afganistanu je posljednja točka otpora talibanima. Zašto je važna?


Pandžšir je jedina od 34 pokrajine u Afganistanu koju talibani nisu uspjeli pokoriti svojim munjevitim ratom prošli mjesec u kojem nisu naišli na gotovo nikakav otpor, paralelno s povlačenjem stranih vojnika u sastavu NATO-a. Talibani i pokret otpora objavljuju oprečne podatke o uspjesima u Pandžširu, obje strane tvrde da su pobijedile. Lokalni političari izvijestili su da talibani priječe dopremu humanitarne pomoći u Pandžšir.

PROČITAJTE  Talibani: Žena nije vlasništvo, već slobodno biće

Kada su talibani osvojili Afganistan prije dvije sedmice, nastupila je velika neizvjesnost. Pod američkim vodstvom završena je najveća evakuacija u historiji zračnim mostom stranih državljana i Afganistanaca koji su za njih radili. Većina institucija je i dalje zatvorena, a talibani danima objavljuju da će uskoro objaviti sastav nove vlade.

Pandžšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni joj se rub nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Kabula. Dolina ima ograničen broj točaka za ulaz i njezin geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost jer obrambene postrojbe mogu koristiti pozicije na uzvisinama za napade na napadače.

Ima i veliku simboličnu važnost u Afganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina. Otpor iz doline pretežito naseljene Tadžicima jako je oblikovao politički i sigurnosni krajolik Afganistana tijekom 1980-ih i 1990-ih.

Čemu dolina duguje tu reputaciju?

Najcjenjenija osoba u Pandžširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovjednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje, u mnogim afganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Pandžšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

PROČITAJTE  Bjeloruski autokrata Lukašenko objavio listu "neprijateljskih država". Među njima i dvije sa područja bivše Jugoslavije

Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s hiljadama vojnika, napadao helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

To postignuće ponovio je kasnih 1990-ih, kada su talibani preuzeli nadzor nad većinom Afganistana. Talibani nisu mogli zauzeti Pandžšir, a Masudove snage nanijele su im neke od najtežih poraza u to vrijeme.

Dva dana prije terorističkih napada 11. septembra 2001. ubice koje je poslala Al Qaida, saveznik talibana, ubili su Masuda. Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, sjeli su da ga intervjuiraju i potom aktivirali eksploziv skriven u kameri i vrećici za bateriju.

Ko je sada pokret otpora?

Današnji protutalibanski borci su pripadnici lokalnih milicija, kao i bivši pripadnici snaga sigurnosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.

Sa sobom su donijeli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnoj fronti otpora (NRF) koju vodi sin slavnog zapovjednika iz Pandžšira Ahmad Masud.

Skupina je obećala pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u članku za Washington Post Ahmad Masud priznao da će trebati stranu podršku.

Bivši afganistanski predsjednik Amrulah Saleh također se nalazi u Pandžširu i pojavljuje se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama na kojima se vidi kako razgovara s Masudom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare