Svijet

Talibani su poslali svog čovjeka na sjednicu UN-a u New Yorku. Imaju jedan cilj, ali imaju u problem

Nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu, militantni islamistički talibani također žele službeno predstavljati zemlju na pozornici UN-a. U pismu gleneralnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, talibanski ministar vanjskih poslova Amir Chan Motaki zatražio je pravo govora na aktuelnoj 76. Općoj raspravi Generalne skupštine UN-a. Prema Ujedinjenim narodima, Ministarstvo vanjskih poslova “Islamskog emirata Afganistan” poslalo ga je u sjedište UN-a u New Yorku, piše DW.

U pismu talibani govore o stvarnom odnosu snaga: “Mohammad Ashraf Ghani je svrgnut i (zemlje u cijelom svijetu) više ga ne priznaju za predsjednika”, stoji u pismu. Zapravo, nakon njihovog trijumfalnog napretka uoči povlačenja trupa od strane država NATO-a, islamisti su de facto vladari zemlje. Njemačka, SAD i druge zemlje vide talibane, nakon sloma afganistanske vojske i bijega predsjednika Ghanija, kao partnere za pregovore i vlastodršce. No ne priznaju ih kao legitimnu vladu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u dopisu talibanskog ministarstva vanjskih poslova također se navodi da talibani žele zamijeniti dosadašnjeg afganistanskog ambasadora UN-a Ghulama Isaczaija sa svojim glasnogovornikom Suhailom Shahinom. Sekretarijat UN-a pismo je proslijedio nadležnom certifikacijskom odboru na ispitivanje.

PROČITAJTE  Joe Biden: SAD će stati u odbranu Tajvana od Kine

Ovo akreditacijsko povjerenstvo sastoji se od predstavnika iz devet zemalja članica: SAD, Rusije, Kine, Švedske, Namibije, Bahama, Butana, Sierra Leonea i Čilea – i, prema riječima glasnogovornika UN-a Farhana Haqa, odlučuje o tome ​​koji će predstavnici i time vodstva država biti priznata u Ujedinjenim narodima. “Ne priznaju Ujedinjeni narodi vlade, to rade njihove zemlje članice”, rekao je Haq.

Zapravo, u historiji Ujedinjenih naroda bilo je slučajeva u kojima dužnosnici UN-a nisu bili povezani s vladarima u svojoj zemlji. Talibani su kontrolirali Kabul od sredine 1990-ih do 2001. Tada je u UN-u, međutim, Afganistan još uvijek predstavljao ambasador prethodne vlade jer UN nisu priznale talibane i nisu to učinile do danas.

Trenutno postoji sličan slučaj: predstavnik Mijanmara Kyaw Moe Tun također je započeo svoj posao prije puča u svojoj zemlji u proljeće. Nakon oštrih osuda vojske, vlada ga je pokušala zamijeniti. Zasad neuspješno, jer se akreditacijsko povjerenstvo opiralo.

Pri tome UN mogu imati i prednosti u izravnim kontaktima među autokracijama u svjetskoj organizaciji. Na primjer, Sjeverna Koreja također ima predstavništvo u New Yorku.

PROČITAJTE  Dalmatinac među talibanima: Ima pitomih, ali i ludih, agresivnih. Vozač je preda mnom pao na koljena i molio da ga spasim...

Ministri vanjskih poslova G20 održali su u srijedu video konferenciju o Afganistanu na margini opće rasprave UN-a. U rundi sudjeluje i savezni ministar vanjskih poslova Heiko Maas (SPD). Prije svega trebalo bi biti riječi o tome kako se u budućnosti nositi s talibanima. Kina i Rusija, kao članice UN-a s pravom veta, – za razliku od svih zapadnih zemalja – nisu zatvorile svoje ambasade u Kabulu nakon dolaska talibana na vlast.

Za talibane, imati vlastito predstavništvo u Ujedinjenim narodima ne samo da bi bio veliki korak prema međunarodnom priznanju, već bi također mogao otvoriti put za pristup zemlje međunarodnoj pomoći. Pitanje je hoće li se talibanski ministar vanjskih poslova Amir Chan Motaki doista pojaviti sljedećih nekoliko dana prije Opće skupštine: Prema riječima glasnogovornika UN-a Haqa, akreditacijski odbor još nije zakazao sastanak. Planirano je i da će svoj govor za Afganistan održati sadašnji veleposlanik Isaczai.Povezani postovi: