Svijet

Talibani treniraju strogoću: Danas zabranili proteste

Nekoliko protesta za slobodu otkazano je u četvrtak u Kabulu, nakon što ih je zabranila nova talibanska vlada, koja pokušava učvrstiti svoju fundamentalističku vlast, što zapadne zemlje prate sa zabrinutošću.

Ovih dana nekoliko skupova s više stotina učesnika za obranu slobode rastjerali su naoružani talibanski borci, napose u glavnom gradu Kabulu, u Mazar-i-Šarifu, Faizabadu i Heratu, gdje su dvije osobe ubijene, a nekoliko je ranjeno hitcima iz vatrenog oružja.

U srijedu navečer nova je talibanska vlada, imenovana dan ranije, izdala uredbu kojom ministarstvo pravosuđa ubuduće mora odobriti svaki najavljeni skup, a takvih dosad nije bilo, kažu. Talibani su na tim skupovima udarali i uhitili desetke ljudi, prosvjednike i novinare, koje su tukli.

PROČITAJTE  Naoružani talibani zabavljali se u pedalinama u obliku labudova

U četvrtak ujutro na ulicama Kabula moglo se vidjeti puno više naoružanih talibanskih boraca nego ranijih dana, među kojima i posebne snage u maskirnim uniformima, koji su stajali na raskrsnicama i na kontrolnim tačkama nadzirući saobraćaj na glavnim cestama.

U Kabulu je organizator skupa, koji se dopodne trebao održati ispred zgrade ambasade Pakistana, zemlje bliske talibanima koju dio afganistanskog stanovništva optužuje da njima ‘daljinski’ upravljaju, rekao za AFP da je skup na kraju otkazan zbog novog propisa.

U utorak su talibani pucali u zrak kako bi rastjerali skup organiziran na istom mjestu. U drugoj gradskoj četvrti agencija France Presse nije vidjela nikog na mjestu gdje se tokom dopodneva trebao održati drugi skup.

PROČITAJTE  Svi su napadali Trumpa, a ovako izgleda Bidenov Divlji Zapad: Na konjima ganjaju ljude, neke i bičuju

Talibani, kojima će trebati pomoć izvana kako bi privreda, uništena i djelomično u zastoju od 15. augusta, brzo pridigli na noge, obećali su da će formirati vladu koja će biti otvorena drugim grupama.

Talibani su ponovo osnovali ministarstvo za sprečavanje poroka i promicanje krjeposti, koje je u vrijeme prvog režima ulijevalo strah hapšeći i kažnjavajući Afganistance pod optužbom da ne poštuju strogo tumačenje islamskog zakona.

Sada talibanima predstoji golem posao na privrednom oporavku i na uspostavi sigurnosti u zemlji, dok im prijeti mjesni ogranak džihadističke grupe Islamske države (IS-K), suparnik odgovoran za mnoge krvave napade zadnjih godina.Povezani postovi: