Svijet, Vijesti

Nevjerovatni prizori: Talibani u Kabulu paradirali s američkim i ruskim naoružanjem

Talibanske snage održale su vojnu paradu u Kabulu koristeći zaplijenjena američka oklopna vozila i ruske helikoptere u paradi kojom su demonstrirali svoju preobrazbu iz pobunjeničke sile u regularnu vojsku.

Talibani su dvije decenije djelovali kao pobunjenički borci, no iskoristili su velike zalihe oružja i opreme koje su ostale kad je u augustu pala bivša prozapadna vlada.

Paradom je obilježen kraj obuke 250 vojnika, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Enayatullah Khwarazmi.

Desetine američkih oklopnih sigurnosnih vozila M117 polako su prolazili glavnom kabulskom cestom, dok su iznad njih letjeli ruski helikopteri MI-17. Brojni vojnici nosili su američke jurišne puške M4.

PROČITAJTE  Jezive priče Afganistanaca pod Talibanima: Prodao sam kćer od 3 godine 50-godišnjaku. Tako mogu prehraniti ostalu djecu

Veći dio naoružanja i opreme koje sada koriste talibanske snage Washington je slao vladi u Kabulu koju je podupirao SAD u pokušaju stvaranja afganistanske nacionalne vojske koja će se moći boriti s talibanima.

Te snage su se raspale s bijegom afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija iz Afganistana, zbog čega su talibani preuzeli veći dio vojne infrastrukture.

Talibanski dužnosnici su rekli da će piloti, mehaničari i drugi stručnjaci iz bivše afganistanske nacionalne vojske biti integrirani u nove snage, koje su također počele nositi konvencionalne vojne uniforme umjesto tradicionalne afganistanske odjeće koju uobičajeno nose njihovi borci.

Prema prošlogodišnjem izvještaju posebnog inspektora za ponovnu izgradnju Afganistana, Washington je afganistanskoj vladi isporučio više od 28 milijardi vrijednih odbrambenih predmeta i usluga, uključujući oružje, streljivo, vozila, uređaje za noćni nadzor, letjelice i nadzorne sisteme, od 2002. do 2017. godine.

PROČITAJTE  Transparency International o stanju u RS: Stranačko upravljanje školama mora prestati 

Neke od letjelica završile su u srednjoazijskim zemljama kada su ondje pobjegli afganistanski vojnici, no dio je ostao talibanima. No, nejasno je koliko od tih letjelica je operabilno.

Kad je američka vojska odlazila, uništila je više od 70 letjelica i desetine oklopnih vozila te onesposobila protivzračnu odbranu prije nego što je otišla s kabulskog aerodroma Hamid Karzai nakon haotične evakuacije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare