Svijet

Talibani ukinuli ministarstvo za žene. Uveli su policiju za moral koja sporovodi egzekucije i šiba ljude

Talibansko ministarstvo obrazovanja naredilo je dječacima srednjoškolcima povratak na nastavu, no djevojčice uopće ne spominje, a ukinuto je i ministarstvo za žene, prenose agencije iz Afganistana.

Radnici u afganistanskoj prijestolnici Kabulu danas su zamijenili ploču ministarstva za žene pločom talibanske policije za moral, a bivše zaposlenice tog odjela rekle su da više nemaju pristup zgradi.

Nova ploča napisana je na mješavini arapskog i jezika dari, a na njoj piše “Ministarstvo molitve i usmjeravanja te promocija kreposti i sprječavanja poroka”, pokazuju fotografije i prenosi Reuters.

Zaposlenice bivšeg ministarstva rekle su da se nekoliko sedmica pokušavaju vratiti na posao, no rečeno im je da ostanu kući, pokazuju snimke snimljene ispred institucije.

PROČITAJTE  Zarobile ih Putinove trupe u Ukrajini: Britancima prijeti smrtna kazna

Ulaz u zgradu u četvrtak je zaključan, rekla je jedna od žena.

“Ja jedina zarađujem u porodici”, kazala je druga zaposlenica.

“Sad kad nema ministarstva, što bih ja kao afganistanska žena trebala raditi?”

Talibani, koji su vlast preuzeli prošli mjesec nakon povlačenja američkih snaga, već su ranije vladali državom od 1996. do 2001. godine. Djevojkama tada nije bilo dopušteno školovanje, a ženama raditi i obrazovati se.

Tokom tog perioda ministarstvo dugog imena čija je ploča postavljena u petak postalo je poznato kao talibanska moralna policija. Ona je silom provodila svoju interpretaciju šerijatskog zakona, koja je uključivala stroga pravila o odijevanju, javne egzekucije i šibanje, piše Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare