Svijet

Talibani vraćaju Afganistan u mrak. Ruše se stubovi za struju, prekidaju se internet veze: Oni su neprijatelji svjetla

Kad se 30-godišnji Ali Atayee upisao na prve časove rada na računaru, kao dijete afganistanskog izbjeglice koje je odrastalo u Iranu, tada je znao da je to ono što bi želio raditi i kada odraste, piše AJB.

Kada se u godinama koje su slijedile vratio u Afganistan, s tim jednim ciljem na umu, Atayee je svu svoju energiju, vrijeme i resurse usmjerio na učenje informatike, posebno web razvoja.

Atayee, koji je završio prestižni kabulski Američki univerzitet u Afganistanu, radio je u malom, ali obećavajućem IT sektoru te zemlje.

U posljednjih nekoliko godina radi kao freelancer za razvoj weba za lokalne kompanije.

„Imao sam strast za programiranjem, ali sam i vidio da se situacija u Afganistanu popravlja. Mislio sam da će, kada diplomiram, biti dosta šanse za razvoj tog sektora“, rekao je Al Jazeeri.

Internetu se pridruživalo sve više Afganistanaca, pa je tako broj korisnika interneta u zemlji do 2021. iznosio 12,8 miliona.

U izvještaju USAID-a iz 2012. stoji da su telekomunikacije jedan od najunosnijih sektora u Afganistanu, sa godišnjim prihodom od 139,6 miliona dolara, što je više od 12 posto ukupnih vladinih prihoda.

Mnogi eksperti IT sektor Afganistana nazivaju jednom od rijetkih uspješnih priča u ratom pogođenoj zemlji.

„To je industrija u kojoj su javni i privatni sektor mogli graditi partnerstvo kako bi osigurali Afganistancima usluge, a u isto vrijeme, stvara prihode vladi i privatnim kompanijama“, kaže za Al Jazeeru Mohammad Bajeeb Azizi, bivši direktor afganistanske Regulatorne agencije za telekom (ATRA).

Međutim, taj se potencijal brzo smanjuje kako sukob u Afganistanu jača, snage koje predvodi SAD napuštaju zemlju, a talibani jačaju uporišta u državi u kojoj su nekada vladali čeličnom šakom.

Dok su talibani u protekla dva mjeseca napredovali širom zemlje, afganistanski IT sektor i osnovna infrastruktura bili su pod čestim napadima.

Dana 5. jula, talibanski borci su digli u zrak optičke uređaje i sistemsku opremu u gradu u provinciji Herat, Islamu Qali, gradu u pograničnom pojasu sa Iranom i važnoj trgovačkoj luci.

Napad je ostavio mnoge stanovnike bez interneta.

Prošlog mjeseca, ATRA je izvijestila da je u posljednja mjeseca širom zemlje uništeno 28 telekomunikacionih antena, dok su još 23 oštećene, što je imao ozbiljno posljedice za digitalne i mobilne komunikacione servise u zemlji.

Također, štetu trpi i elektroenergetski sistem osiromašene države, što je opskrbu strujom učinilo krajnje nestabilnom čak i u glavnom gradu Kabulu.

“U posljednjih šest mjeseci oštećeno je 39 stubova preko kojih se uvozi električna energija u Afganistan”, rekao je Sangar Niazi, glasnogovornik Da Afghanistan Breshna Sherkata (DABS), nacionalnog dobavljača električne energije u zemlji, za Al Jazeeru.

Preko tih stubova, Afganistan uvozi 70 posto od 1.600 megawatta struje koja mu je potrebna.

„Neki su potpuno uništeni, a neki su djelimično oštećeni, što utječe na isporuku struje provincijama Kunduz, Baghlan, Kabul, Nangarhar i Parwan“, kaže Niazi.

Dok nije pojasnio ko je krivac za štetu, afganistanske vlasti za uništenje infrastrukture često krive talibane.

Milioni Afganistanaca navikli su na nestanke struje, a dnevne poslove prisiljeni su obavljati u rasponu od nekoliko sati, koliko imaju električne energije.

No, nedostatak struje teško je pogodio IT sektor, naročito mlade profesionalce poput Atayeea.

„Ljudi u Kabulu imaju samo nekoliko sati struje na dan, neki čak niti jedan sat, što je dovoljno samo da napune uređaje prije nego što je ponovo nestane“, kaže.

Kao freelancer, Atayee se muči da ispoštuje rokove na svojim projektima.

“U posljednje vrijeme jedva uspijevam obaviti bilo kakav posao, a zadaci se gomilaju. Neki dan mi je otkazao punjač za laptop zbog nestabilne struje. To ne samo da usporava moj rad, već stvara i problem klijentima koji pokušavaju pokrenuti web stranicu za svoje nove poslove”, rekao je za Al Jazeeru.

„Ako ne završim posao na vrijeme, gubim klijente“, dodaje.

Mnogi u IT sektoru su kupili generatore velike snage i investirali u alternativno napajanje strujom kako bi imali kontinuirano napajanje, ali ti troškovi umanjuju njihov profit.

Eksperti upozoravaju da će, ako se konflikt nastavi ovim intenzitetom, infrastruktura doživjeti novu štetu, što će umanjiti nove investicije.

Troškovi infrastrukturnih popravki su sve veći, što opterećuje budžet vlade.

„Ako je stub potpuno uništen, potrebno je oko 100.000 dolara da se ponovo podigne“, kaže Niazi, koje je dodao da je nacionalna energetska kompanija samo u posljednjih šest mjeseci potrošila milion dolara.

Prema Aziziju, najviše su oštećeni, ipak, građani.

„Afganistanci koriste komunikacione usluge ne samo da bi poboljšali svoje živote, već i da ostanu u kontaktu sa voljenim u ovako kritičnim periodima“, tvrdi.

Niazi dodaje da su talibani „neprijatelji svjetla“, koji osnovnu infrastrukturu pretvaraju u još jednu žrtvu rata.

„To nije samo pokušaj da se zemlja fizički gurne u mrak, već i intelektualno“, kazao je.