Svijet

Talibani zatvorili glavni prijelaz za pješake na granici s Pakistanom: Pomažemo oboljelim osobama

Talibanski pokret u Afganistanu u ponedjeljak je zatvorio granični prijelaz Torkham za pješake, glavni prijelaz na granici s Pakistanom.

Neimenovani zvaničnik granične službe za agenciju Anadoliju je u telefonskom razgovoru kazao da je zatvaranje pješačkog prijelaza granice uslijedilo nakon što je prvobitno zahtijevano da svim državljanima Afganistana okupljenim na granici dozvoli ulazak na pakistansku stranu, a što su pakistanske vlasti odbile.

Stotine afganistanskih građana okupilo se na granici kako bi ušli u Pakistan nakon glasina da Islamabad otvora svoju granicu, koja je zatvorena od jula zbog naglog porasta slučajeva COVID-19 u toj zemlji.

“Pomažemo oboljelim osobama i dopuštamo im da uđu na liječenje u pakistanske bolnice”, rekao je zvaničnik, dodajući da zvanični Islamabad također pomaže evakuiranim osobama koje odlaze u treće zemlje.

PROČITAJTE  Clinton, Bush i Obama udružuju se kako bi pomogli afganistanskim izbjeglicama

Nekoliko novinara je na putu ka Kabulu također ostalo na pakistanskoj granici nakon što su je talibani zatvorili za pješake iz Pakistana, dok se prekogranične trgovinske aktivnosti odvijaju nesmetano.

Od 15. augusta, kada su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, više od 30.000 Afganistanaca vratilo se u domovinu preko granice Torkham iz Pakistana, a oko 4.000 je ušlo u Pakistan.

Međutim, Pakistan i dalje zabranjuje svojim građanima ulazak u Afganistan nakon što je srušile bivša afganistanska vlada u Kabulu.Povezani postovi: