Svijet

Talibanska vlada odlučila: Žene mogu studirati, ali na segregacijskim univerzitetima

Žene u Afganistanu mogu nastaviti studirati, ali samo ako su odvojene od muškaraca i nose obaveznu islamsku odjeću, saopćila je u nedjelju nova talibanska vlada.

Vršitelj dužnosti ministra visokog obrazovanja Abdul Baqi Haqqani rekao je da postoji nekoliko načina za segregaciju.

“Univerziteti moraju imati sposobnost da imaju odvojene zgrade. Prvo rješenje je da moraju postojati odvojena mjesta na kojima se muškarci mogu odvojiti od žena”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Kao drugo rješenje naveo je da se nastava odvija u odvojeno vrijeme, određeno vrijeme za muškarce i određeno vrijeme za žene, a kao treće rješenje je da ako u takvoj situaciji ima manje učenica, mora postojati podjela u razredu.

PROČITAJTE  Talibani ukinuli ministarstvo za žene. Uveli su policiju za moral koja sporovodi egzekucije i šiba ljude

Haqqani nije precizirao da li će žene morati pokriti lice dok su u učionici. No, rekao je da će se morati revidirati i određeni predmeti, ne ulazeći u detalje što bi se promijenilo u nastavnom planu i programu u Afganistanu.

Međunarodna zajednica pomno je pratila u kojoj su se mjeri talibani zapravo promijenili, posebno u pogledu njihovog odnosa prema ženama, prenosi danas Euro News.

Haqqani kaže da oni ne žele vratiti vrijeme unatrag 20 godina, nego je najavio da će početi graditi novi sistem na onome što danas postoji.

Nova pravila signaliziraju promjenu prakse prije preuzimanja talibana. Univerziteti su bili zajednički, pri čemu su muškarci i žene učili jedno pored drugog, a studentice se nisu morale pridržavati pravila odijevanja.

PROČITAJTE  Italija uvodi obavezne Covid pasoše za radnike


Povezani postovi: