Politika

Tanja Fajon: Neodgovorno ponašanje Janeza Janše o ‘mirnom raspadu BiH’ može dovesti do novog rata na Balkanu

Europarlamentarka Tanja Fajon pozvala je Janeza Janšu da objasni šta se nalazi u navodnom “non paper” dokumentu koji bi Slovenija trebala predati predsjedniku Evropskog vijeća.

Fajon je krtikovala Janšu, uz tvrdnje da bi neodgovorno ponašanje u vezi s dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Ona je na svom Twitter nalogu napisala da su je ovih dana preplavili pozivi i brojne zabrinute poruke iz BiH da premijer Janša pokušava da dovrši “plan Milošević-Tuđman za formiranje velike Srbije i Hrvatske…”.

“Ako su izvještavanja bh. medija i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju”, napisala je Fajon.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić jučer je izjavio da je slovenski predsjednik Borut Pahor tokom nedavne posjete Sarajevu rekao da su “u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije”, kao i da je na sastanku s trojicom članova Predsjedništva BiH upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići”.

Komšić je u izjavi za Fenu tvrdio da su bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović rekli da miran razlaz nije moguć, dok je Milorad Dodik iznio suprotan stav.

Iz kabineta Janše demantirali su ovakve navode, ali su slovenski mediji jučer objavili kako imaju informacije da “non-paper” vjerovatno postoji.Povezani postovi: