Politika

Tattoni-Marcozzi u Srebrenici: Svijet mora upamtiti, naučiti i nikad ne zaboraviti

Filippo Tattoni-Marcozzi, međunarodni konsultant za razvoj kulturnih i umjetničkih projekata posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica.

“Gospodin Tattoni-Marcozzi je učestvovao u nekoliko važnih globalnih kampanja u kojima su povezani dizajneri i svjetski brendovi sa humanitarnim ciljevima. Posebno nam se zanimljivim učinio projekt na kojem je radio u vezi sa Halo Trustom, fondacijom koja se bavi uklanjanjem mina u svijetu. Memorijalni centar Srebrenica, u okviru svojih aktivnosti, nastoji činjenice o genocide u Srebrenici približiti svijetu, otvoriti kroz nove kanale komunikacije te jednoj novoj generaciji približiti posao koji radimo ovdje. Nikada nije bilo važnije da naučene ili nenaučene lekcije o genocidu ponavljamo, zbog prevencije novih genocida, ovdje ili na bilo kojem drugom mjestu u svijetu”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Tattoni-Marcozzi je razgovarao sa mladim timom snimatelja, fotografa i stručnjakinjama za odnose s javnošću, kao i kustosima Memorijalnog centra. Oni su pokazali veliko zanimanje za mogućnosti inovacije i unapređenja komunikacija ove institucije, načinom kako predstavljaju informacije i kako uključuju zajednicu u ove projekte.

“Prošle godine posjetio sam ovo mjesto prvi put kako bih prisustvovao godišnjoj komemoraciji genocida u Srebrenici. Ovaj put sam bio počastvovan pozivom da se informišem o predanosti Memorijalnog centra Srebrenica izgradnji dirljivog i snažnog izložbenog iskustva koje bi odalo počast sjećanju preživjelih, ali u isto vrijeme univerzaliziralo poruku nade, mira i pomirenja. Svijet mora upamtiti, naučiti i nikad ne zaboraviti”, rekao je Tattoni-Marcozzi.

Tattoni-Marcozzi je posjetio Memorijalnu sobu, obišao je mezarje žrtava genocida te se upoznao sa trenutnim projektima Memorijalnog centra Srebrenica. Najavio je da će u budućnosti učiniti sve kako bi ovu instituciju povezao sa međunarodno relevantnim galerijama, muzejima i institucijama kulture, te je izrazio spremnost da i sam, kroz radionice sa članovima tima Memorijalnog centra doprinese razvoju kapaciteta ove institucije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare