Svijet

Tedros: Svijet može za nekoliko mjeseci pandemiju staviti pod kontrolu. Ali pod jednim uvjetom

Svijet može staviti pod kontrolu globalnu pandemiju COVID-19 u predstojećim mjesecima ukoliko pošteno raspoređuje resurse, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na brifingu za novinare u ponedjeljak.

Aktivistica protiv klimatskih promjena Greta Thunberg, pridružujući se brifingu kao virtualna gošća iz Švedske, obrušila se na “vakcinski nacionalizam” i kazala je da je nemoralno da bogate zemlje daju prioritet svojim mlađim građanima za vakcinaciju pred ranjivim grupama u zemljama u razvoju.

“Imamo sredstva da stavimo ovu pandemiju pod kontrolu u nekoliko mjeseci, ukoliko ih primjenimo konzistentno i pravedno”, izjavio je čelnik WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je, ipak, također izrazio zabrinutost “alarmantnom stopom” kojom se COVID-19 širi među onima u dobi od 25 do 59 godina širom svijeta, moguće i zbog pojavljivanja mnogo zaraznijih varijanti.

“Trebalo je devet mjeseci da dostignemo cifru od milion preminulih, četiri mjeseca da dostignemo dva miliona i tri mjeseca da dostignemo tri miliona”, kazao je Tedros, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare