Vijesti

Tegeltija članovima VSTV: Vjerovali ili ne, ovo je montaža

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.

Na dnevnom redu sjednice je jedna tačka – aktuelna situacija. Članovima VSTV-a obraća se predsjednik ove institucije Milan Tegeltija koji se prošle sedmice našao u središtu nove afere nakon što je u javnost procurio snimak njegovog navodnog razgovora o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija, prenosi N1.

Tegeltija je danas članovima ponovio svoju tvrdnju da je snimak montiran, da nije zakonit i da nije autentičan.

Naveo je da je isto potvrdila i Milijana Buha, nekadašnja članica VSTV-a sa kojom Tegeltija razgovara na spornom snimku.

“Možete mi vjerovati ili ne, ali to je montaža”, poručio je Tegeltija.

PROČITAJTE  Patrijarh Porfirije u Banjaluci: Radujem se što sam došao u ovaj grad. Bez molitve nije moguće riješiti problem

Jučer su politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) pozvali bh. vlasti da odlučno krenu ka reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU.

“Upravni odbor PIC-a naglasio je da su pravosudne reforme ključni prioritet i izrazio opredijeljenost da pomogne bh. vlastima u tom pogledu. Upravni odbor PIC-a posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja neovisnosti, integriteta i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a. Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju”, naveli su iz u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

PROČITAJTE  VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija


Povezani postovi: