Politika

Tegeltija na ručku s Merkel pričao o pandemiji i napretku na putu ka EU

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istakao je, na radnom ručku lidera država zapadnog Balkana sa kancelarkom Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Covida-19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Evropskoj uniji.

PROČITAJTE  Vukanović pljuje Srbe koji su izglasali Salku Tursunovića. Tvrdi da mu je otac bio ratni zločinac

“Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi”, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija smatra da bi, državama zapadnog Balkana, trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterija i uslova za članstvo.

Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unaprjeđenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

PROČITAJTE  Njemačka će opet mijenjati strategiju? Ljekar: Moramo uvesti pravilo 2G


Povezani postovi: