Politika

Tegeltija nakon sastanka sa Plenkovićem: Fokus je bio na ekonomskim odnosima

Zoran Tegeletija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH danas je na konferenciji za medije nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kazao je da BiH i Hrvatska imaju dobre ekonomske i političke odnose.

Također, Tegeltija je kazao da se razvijaju iz godine u godinu te da su uzaludni pokušaji pojedinaca da se to prikaže drugačije.

“U fokusu sastanka bili su ekonomski odnosi i konstatovano je da su na veoma visokom nivou. Hrvatska spada u tri najvažnija vanjskotrgovinska partnera BiH, a obim trgovine s RH je više od 10 posto. Veliki pad u razmjeni iz 2020. godine smo nadoknadili u prvih 10 mjeseci ove godine i očekujemo da će se naša razmjena premašiti 2 milijarde eura”, kazao je Tegeltija.

Između ostalog, on je govorio je i o zajedničkim projektima Hrvatske i BiH poput mosta Svilaj, mosta u Bosanskoj Gradišci te potpisanom sporazumu o rekonstrukciji svih mostova koji povezuju BiH i Hrvatsku.

Jedna od tema je bila i i južna gasna konekcija, kao i Trgovska gora.

“BiH je zainteresovana da ima i južnu i istočnu gasnu konekciju. A Hrvatska je uradila da je približi, na 60 kilometara do granice s BiH. BiH će dobiti alternativne izvore snabdijevanja gasom. Za nas je od važnosti da uspostavimo zeleni koridor s EU, a jedino to možemo raditi s Hrvatskom. To bi bio prvi kopneni zeleni koridor EU sa zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je.

Na samom kraju kazao je kako su razgovarali o reformama Izbornog zakona BiH ali i o zajedničkoj sjednici vlada BiH i Hrvatske te velikom ekonomskom forumu koji bi okupio privrednike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare