Politika

Tegeltija otišao tamo gdje je nepozvan, a gdje su ga zvali uvalio se nepozvani Dodik

Milorad Dodik otputovao je u Brisel gdje će umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije prisustvovati večeri koju za šest lidera sa Zapadnog Balkana večeras organizira visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. Prema informacijama Raporta, Dodik je već stigao u Brisel.

Tegeltija nije mogao prisustvovati ovoj neformalnoj večeri jer se trenutno nalazi u New Yorku, gdje je namjeravao obratiti se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je jedna od tačaka rasprava o političko-sigurnosnoj situaciji u BiH. Međutim, u ime BiH na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratit će se predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Tako Dodikov Tegeltija nema priliku držati govor, koji bi vjerovatno bio iskorišten za promociju Dodikove obrnute logike i predstavljanje RS kao stabilizirajućeg faktora, jer je Džaferović po funkciji iznad njega.

Tegeltija je tako, umjesto da ode u Brisel gdje je bio pozvan, po nalogu šefa zaglavio bez ikakvog smisla u New Yorku, gdje Dodik nije mogao otići jer se nalazi na američkoj crnoj listi.

Kako je nezvanično potvrđeno za Raport u Predsjedništvu BiH, Dodik ne ide na večeru sa Borrellom kao član Predsjedništva, te je nejasno u kojem svojstvu će se pojaviti za stolom i kako će reagirati domaćin.

Borrell će večeras u Briselu, kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, održati neformalnu večeru za šest lidera sa Zapadnog Balkana, u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje.

Najavljeno je da će se razgovarati o budućnosti regiona i najvećim izazovima sa kojima se suočava, kao i da će jedna od tema biti “pitanje novog sigurnosnog okruženja u Evropi, u svjetlu nezakonite invazije Rusije na Ukrajinu”.

Večeri bi trebali prisustvovati predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsjeednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski te ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala, koja mijenja premijera Albina Kurtija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare