Kriminal

Tegeltija: Prijećeno Tadićki i njenom sinu. Stvara se atmosfera javnog linča

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je od glavnog tužioca BiH Gordane Tadić obaviješten da su njoj i njenom sinu upućene prijetnje koje ugrožavaju njihovu sigurnost.

Tegeltija je istakao da je još sinoć tim povodom razgovarao sa ministrom sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudinom Radončićem i zatražio da “odmah budu preduzete sve zakonske mjere u zaštiti glavnog tužioca i njene porodice”.

“Ovakve prijetnje i ugrožavanje lične bezbjednosti nosilaca pravosudnih funkcija posljedica su političkih etiketiranja i targetiranja glavnog tužioca i postupajućih tužilaca kao svojevrsnih neprijatelja države i jednog naroda”, upozorio je Tegeltija.

On je naveo da su posljednjih dana izrečene “očigledne, flagrantne i izuzetno opasne političke izjave” usmjerene prema nosiocima pravosudnih funkcija, posebno prema glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima tužilaštva BiH u vezi sa predmetom vezanim za nabavku respiratora u Federaciji BiH.

“Ovakvim izjavama se, ne samo vrši očigledan politički pritisak na pravosudne institucije u pojedinačnom predmetu s ciljem prejudiciranja ishoda krivičnog postupka i ishodovanja određenih odluka, nego i stvara atmosfera javnog linča prema glavnom tužiocu i postupajućim tužiocima u tom krivičnom predmetu”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je istakao da u demokratakoj zemlji nosioci pravosudnih funkcija svoj posao moraju obavljati “bez da ih se politički etiketira i targetira kao neprijatelje države ili jednog naroda i na taj način stvara atmosfera javnog linča prema tužiocima, koja može rezultirati ozbiljnim prijetnjama po ličnu bezbjednost njih i njihovih porodica, kao i u ovom slučaju”.

“U demokratskoj zemlji takvo nešto je apsolutno nezamislivo i nedopustivo i zato ponavljam svoj poziv da se odmah prestane sa ovakvim izjavama i saopštenjima prema nosiocima pravosudnih funkcija, te zahtjev svim nadležnim institucijama da se hitno istraže sve prijetnje i ugrožavanje sigurnosti nosilaca pravosudnih funcija”, poručio je Tegeltija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare