Politika

Tegeltija: Proglasili smo stanje prirodne nesreće. Pravit ćemo šatorska naselja na granici

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH medijima se obratio predsjedavajući Zoran Tegeltija. On je kazao da je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Tegeltija je kazao da je dogovoreno aktiviranje Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje s obzirom na to da je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

On je istakapo da će na čelu tog tijela biti ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

“Kada je u pitanju dodatna Odluka koja propisuje ulazak lica iz stranih država u BiH, mi smo to u ponedjeljak uveli, međutim, kao i druge zemlje, potrebno se stalno prilagođavati. Zbog toga smo napravili izuzetak da se ona ne odnosi na vozače teretnih kamiona i pilote, odnosno lica koje se nalaze u avionu. Za njih slijede dodatne mjere i zdravstvene provjere”, rekao je Tegeltija.

PROČITAJTE  Švedska predlaže petu dozu anticovid vakcine za trudnice i starije od 65

On je rekao da je Vijeće ministara analiziralo i razmatralo ono što je Predsjedništvo BiH jučer usvojilo.

“Neke smo već realizirali, dio smo završili danas, ostao je određen dio koji ćemo uskoro realizirati. Najveći izazov bit će izgradnja šatorskih karantina na granicama, koje ćemo raditi s Oružanim snagama. Razmotrit ćemo i zahtjev Vlade FBiH da se suspendira član 10 Zakona o javnim nabavkama, da se izuzmu medicinska sredstva i oprema”, naveo je predsjedavajući.

On je istakao da je BiH tek na početku borbe protiv pandemije koronavirusa, ali da su nadležne institucije spremne. Pozvao je sve građane da i dalje poštuju preporuke zdravstvenih institucija, te je istakao da će se sankcionirati oni koji ih ne poštuju.

PROČITAJTE  Tegeltija sa Peachom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH

“Mnogi kojima je propisana samoizolacija to ne poštuju. Mi ćemo to kontrolisati i sankcionirati”, rekao je Tegeltija.

Novinari su Tegeltiju pitali kada će krenuti izgradnja šatorskih naselja, a on je rekao da će to ovisiti o spremnosti Oružanih snaga.

On je dodao kako je trenutni intenzitet protoka ljudi preko granice smanjen, ali da će se izgraditi onoliko šatorskih naselja koliko bude potrebno.

Govoreći o zatvaranju granica, Tegeltija je naveo da su neke zemlje jednostrano donijele odluku zatvaranju granica, ali da BiH to neće raditi jer previše ovisi o drugima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare