Politika

Tegeltija se neće obratiti pred Vijećem sigurnosti: Iz kabineta pojašnjavaju zbog čega

Tegeltijin kabinet tražio je ranije od SAD-a i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je govorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmit.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u sali dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH.

Podsjetimo, ovaj zahtjev da se obrati na sjednici je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će se obratiti na Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

“Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD-a u UN-u ambasadorici Lindi Thomas Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti”, navedeno je iz Tegeltijinog kabineta za SRNU.

PROČITAJTE  Bećirović: Ministar Bevanda snosi krivičnu odgovornost

Iz Kabineta su istakli i to da se od ambasadora SAD-a pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, kako naglašavaju, “jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN-u”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare