Politika

Tegeltija: Treba ukinuti odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH, tako ćemo prevazići trenutnu situaciju

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobu i državnim ministrom za južnu Aziju, Ujedinjene nacije i Komonvelt Tarikom Mahmudom Ahmadom, lordom Ahmadom od Vimbldona.

 Predsjedavajući Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje.

On je istakao interes Bosne i Hercegovine za ekonomskim povezivanjem dviju država nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije.

Tegeltija je sagovornika upoznao i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te iznio stav da je potrebno odmah ukinuti odluku bivšeg visokog predstavnika i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija.

Takođe, on je posebno naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rješavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

 Tegeltija je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske na kontinuiranoj pomoći i podršci Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare