asteroid, NASA, Zemlja, Svemir
Nauka

Tek otkriveni asteroid veličine olimpijskog bezena juri prema Zemlji. Na vrhu je liste rizika

Od miliona asteroida u našem Sunčevom sistemu, postoji vrlo mali dio za koji se zna da potencijalno može uticati na Zemlju. Ali naučnici su prije samo dvije sedmice pronašli novi asteriod za koju se čini da do sada predstavlja jedan od najvećih rizika od svih.

Asteroid, poznat kao 2023 DW, prvi je put otkriven tek 26. februara, prema Evropskoj svemirskoj agenciji. Sada je dodat agencijinoj listi rizika, katalogu svemirskih objekata koji bi potencijalno mogli da imaju neku vrstu uticaja na Zemlju, a zbog onoga što su naučnici do sada vidjeli – na listi je trenutno na prvom mjestu.

Ali ne brinite, to ne znači da je katastrofalna šteta neizbježna, piše CBS News.

2023 DW ima rang 1 na Torinoskoj skali, što znači da se trenutno predviđa da neće predstavljati “neobičan nivo opasnosti”, prema skali. Istraživači vjeruju da ima oko 50 metara u prečniku – otprilike kao dužina olimpijskog bazena – ali kažu da bi “neizvjesnost veličine mogla biti velika”.

“Trenutne kalkulacije pokazuju da je šansa za sudar krajnje mala, bez razloga za pažnju javnosti ili zabrinutost javnosti”, navodi se u toj kategorizaciji. Svih ostalih 1.448 asteroida na listi rizika imaju ljestvicu 0.

ESA trenutno procjenjuje da asteroid ima 1 prema 607 šanse da udari u Zemlju.

Najranije bi asteroid potencijalno udario na Zemlju ne za više od dvije decenije. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, predviđa se da bi 2023. DW mogao uticati na planetu na Dan zaljubljenih 2046. Takođe ima potencijal da utiče na Dane zaljubljenih nakon toga – od 2047. do 2051., prema Listi rizika.

NASA-in Ured za koordinaciju planetarne odbrane kaže da prati asteroid i da je njegov rizik od udara na Zemlju 2046. i dalje “veoma mali”.

“Često kada se prvi put otkriju novi objekti, potrebno je nekoliko sedmica podataka da bi se smanjile neizvjesnosti i adekvatno predvidjele njihove orbite godinama u budućnost”, objavila je kancelarija na Tviteru. “Orbitni analitičari će nastaviti da prate asteroid 2023 DW i ažuriraju predviđanja kako bude više podataka.”

Astronom Piero Sicoli rekao je da vjeruje da postoji “šansa 1 prema 400” da će asteroid zaista imati utjecaja.

“Sigurno će ova mogućnost uskoro biti isključena”, napisao je na Tviteru prošle sedmice. “Međutim, kao vježbu, izračunao sam gdje bi asteroid mogao pasti ako se ova mogućnost dogodi.”

Mapa njegovih proračuna – koja bi se mogla promijeniti s vremenom – pokazuje da bi, ako bi se sudarila sa Zemljom, mogla pasti bilo gdje između Indijskog okeana do tik uz istočnu obalu SAD-a.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare