Tehnologija

Teleskop James Webb snimio spektakularnu fotografiju galaksije Kolski točak

Američka svemirska agencija NASA objavila je novu, rijetku i izvanrednu fotografiju galaksije, nazvane “Kolski točak” (The Cartwheel) i udaljene 500 miliona svjetlosnih godina, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom teleskopu James Webb, prenosi AFP.

Kao i za Mliječni put, astronomi misle da je galaksija Kolski točak u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan događaj joj je dao formu.

Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog takvog izgleda je i dobila ime.

Prvi prsten je jako svijetao, a drugi, vanjski je u ekspanziji 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvijezda.

Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Hubble, ali infracrveni kapaciteti James Webba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje i omogućavaju da se vidi kroz veliku količinu prašine.

Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi također dvije manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini. Galaksija Kolski točak je i dalje u prelaznom stanju, objavila je NASA.

“Teleskop James Webb daje pogled na sadašnje stanje, ali također daje ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti”, objasnili su naučnici.

Webb, inženjerski dragulj vrijedan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir prije sedam mjeseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare