Vijesti

Televizija Hayat gasi signal, optužuju Vladu Federacije BiH: “312 posto nam je skuplja struja, ne možemo ovo izdržati”

Već sedmicama traje agonija privrednika zbog najavljenog poskupljenja električne energije.

Ionako pandemijom uzdrmana privreda sada bi, prema odluci nadležnih i odgovornih iz Vlade Federacije i resornog ministra Nermina Džindića, trebala nositi dodatne terete, prenosi Hayat.ba.

Domaći privrednici više ne mogu podnijeti štetne, nepravedne i neosnovane namete. Na to su upozorili i prije dva dana, kada su iz Udruženja poslodavaca Federacije pozvali da se ne potpisuju novi ugovori za isporuku električne energije koje kompanijama šalje Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

I iz Sindikata danas stiže upozorenje – na samom kraju 2021. godine, koju je obilježio masovni odlazak radnika, zatim enorman porast troškova života, nepostojanje definisane minimalne plate te deseci hiljada nesigurnih radnih mjesta, nema opravdanja za poskupljenje električne energije.

Danas je i Hayat dobio ponudu za 2022. godinu.

“Prema njoj bi trebao električnu energiju plaćati 312 posto skuplje – 68 umjesto dosadašnjih 22.000 maraka mjesečno. Ovim obavještavamo Vladu i premijera Federacije, ministra Džindića, kao i Upravu Elektroprivrede, da su nas prinudili da Hayat televizija od 1. 1 .2022. godine mora prekinuti emitovanje programa i uručiti otkaze za 160 svojih radnika”, saopćili su iz Hayata.

Ostanu li svi pri sramno visokom poskupljenju električne energije, broj otkaza u Federaciji mjerit će se desecima hiljada.

Takav kolaps ni Federacija neće preživjeti. A krivci su poznati, navodi Hayat.ba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare