Politika

Tema Raporta: Dok korona hara, 2.000 migranata luta Krajinom: Šta ako se jedan zarazi?

Pandemija koronavirusa, rast broja novih potvrđenih slučajeva zaraze u Bosni i Hercegovini, mjere zaštite koje se donose u cilju zaštite zdravlja stanovništva, odvukle su pažnju s migrantskog vala kojem je naša zemlja i dalje izložena. I dok se donose naredbe kojima je cilj prevencija koronavirusa, Unsko-sanski kanton muku muči s migrantskom krizom i visokim rizikom od zaraze kojem je ova regija izložena.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović za Raport kaže kako je situacija u ovom kantonu alarmantna, ističući da je čak 2.000 migranata mimo centara i kampova te da oni nisu ni pod kakvim zdravstvenim nadzorom.

„Krizni štab USK na čijem sam čelu donio je zaključke upućene Kriznom štabu pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Osnovni zahtjev je da se ograniči kretanje migranata iz centara. Za sada nemamo registriranih slučajeva zaraze koronavirusom, ali pitanje je dana kada će se to desiti. U slučaju da se pojavi jedan slučaj, epidemija je neizbježna. Zatražili smo i da se migranti hitno izmjeste iz Bihaća, koji je postao zarobljen grad te da im se zabrani kretanje putničkim saobraćajem u zemlji. Svaki dan u naš kanton vozom, autobusom ili taksijem dolazi 250-300 migranata. Dodatni problem je to što migranti prelaze u Hrvatsku, Sloveniju, odakle mnogi budu vraćeni. Znamo da je u obje države veliki broj oboljelih. Dakle, stanje u USK je takvo da nemam riječi da to prokomentiram“, kazala je ministrica Ćemalović.

Ona ističe da migranti koji su smješteni u centrima i kampovima imaju upute kome da se obrate u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na koronavirus. Također, ti migranti su, kako kaže ministrica, pod svakodnevnim ljekarskim nadzorom.

„Međutim, problem su onih 2.000 ljudi koju su na ulici. Bježe od policije, nisu registrirani i u slučaju pojave zaraze koronavirusom, oni su mimo bilo kakve kontrole. Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu na današnjem je sastanku najavila početak pripreme lokaliteta Lipa za izmještanje svih migranata iz središta Bihaća, kao i trenutnog ograničavanja njihovog kretanja zbog prijetnje koronavirusom. Sad je pitanje hoće li taj prijedlog biti prihvaćen“, govori Ćemalović.

Dodaje da je ogorčena jer je dražava Unsko-sanskom kantonu okrenula leđa i prepustila ga samom sebi. Dodaje i to da Međunarodna organizacija za migracije UN-a IOM plaća liječenje, te opskrbljuje hranom, lijekovima, odjećom i obućom migrante smještene u centrima. Ali, dodaje, oni koji su van centara nemaju tu vrstu pomoći.

„Niti u jednoj preporuci niti naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva se ne spominju migranti“, ogorčena je Ćemalović.

U centru Bira u Bihaću smješteno je 2.000 migranata, a u Miralu u Velikoj Kladuši je još njih 700. U Sedri i Borićima ih je po 300-350 i to su, kako kaže Ćemalović, zaista izbjeglice iz Sirije, porodice s djecom.

„Moram istaći da u Biri i Miralu imamo izražen još jedan veliki problem. Naime, 450 maloljetnih muškaraca bez pratnje nalazi se u okruženju odraslih muških osoba i izloženi su svim mogućim opasnostima. Operativna grupa danas je zatražila da oni hitno budu izmješteni, a na odgovornima je da nađu rješenje. Oni ne mogu ostati u tim kampovima, niti u USK, jer nemamo namjeru širiti kampove“, govori ministrica Ćemalović.Povezani postovi: