Tenzije na sjednici: Nekoliko članova VSTV-a pozvalo Tegeltiju na ostavku

720

Nekoliko članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je na vanrednoj sjednici ovog tijela zatražilo da predsjednik Milan Tegeltija podnese ostavku.

Amila-Mimica Kunosić, advokatica izabrana iz Advokatske komore FBiH i članica VSTV-a BiH, također je pozvala Tegeltiju da da ostavku.

“Pune četiri godine sam ovdje, imamo razne probleme, trubulentne sjednice oko imenovanja gdje se nismo slagali i to je uredu. Međutim, od tih imenovanja imamo efekte gdje nas se smatra da odluke koje su donesene nisu trebale biti takve. Ne želim da se vraćam na to, ali zaista vaši istupi u javnosti, iako ste predsjednik, kada se radi o ključnim stvarima koje su značajne za pravosuđe, ne biste smjeli vi da saopštavate i izlazite u javnost dok i mi ne damo mišljenje. Vaši istupi i prethodne potpredsjednice nas dovode u situaciju koji nemamo mišljenje kao vaše, da se pravdamo. Vaš posljednji istup na izvještaj OSCE-a nije uredu. Trebalo je sazvati hitnu sjednicu da raspravljamo šta možemo poduzeti i rješavati i šta je Vijeće do sada uradilo. O našim stvarima se ne priča i upravo iz ovih razloga smatram da treba da podnesete ostavku ako Vijeće želi zadržati koliko-toliko dignitet”, navela je ona.

Govorila je i Berina Alihodžić, zamjenica glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i članica VSTV-a.

“Krivičar sam 38 godina. Nesporno je da je nezakonit snimak, ali ima sudska praksa da se takvi snimci mogu upotrijebiti kao dokaz ako je javni interes. Predsjedniče, kažete da ste znali da vas prate prisluškuju. Jeste li to prijavili? Zašto nas niste obavijestili? Da znam i ja jesam li praćena. Ja lično vjerujem u onaj snimak. To je moje pravo. Buha je četiri godine ovdje. Odlično zna šta je sukob i interesa. Šta ima da se sastaje i s vama o tome priča. Pa eto osnovana sumnja za istragu. Poljuljan je ugled institucije. Ja nemam nikakav pritisak ni OHR-a ni bilo koga. Najbitnije je da građani imaju povjerenje u nas i kolege. Hoću časno da odem u penziju. Ja sam spremna ovog časa podnijeti ostavku ako smo mi problem. Ali vi biste trebali, zbog svega ovoga jer do sada ste bili častan čovjek. Molim vas da podnesete ostavku”, navela je Alihodžić.

Obratila se Biljana Simeunović, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine iz Tužilaštva BiH.

“Niko nije nezamjenjiv. Predlažem da odmah date ostavku. Ako ne podnesete, predlažem da VSTV danas smijeni Milana Tegeltiju jer svoje dužnosti ne obavljate na pravilan djelotvoran način. Štetite ugledu Vijeća i pravosuđa. Ukoliko ne podnesete ostavku ili Vijeće ne izglasa, ja sam spremna iz moralnih razloga podnijeti ostavku”, poručila je ona.

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji, počela je danas u Sarajevu. Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

Javio se sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV-a Goran Nezirović koji je kazao da je siguran sam da nijedan sudija u Evropi, a posebno predsjednik jednog regulatornog pravosudnog tijela nije toliko bio izložen kritikama i napadima kao Tegeltija.

“Neke su bile neosnovane, a neke su bile najobičnije uvrede. Žalim što Vijeće nije pravilno reagovalo. Međutim, sigurno je da postoje vrlo ozbiljne opravdane kritike, o tome ću kasnije. Što se tiče audio sadržaja, velika je vjerovatnoća da je nezakonit. To neka nadležni istraže. Ali je izašao u javnost i dodatno narušio ugled institucije. Stvorio je kriznu situaciju, moramo je energično riješiti. Sporni snimak je samo element krizne situacije. Ona traje nekoliko godina. Dva puta smo imali sastanke s predstavnicima evropske mreže regulatora. Rekli su nam vi ste institucija u krizi, pogrešno razumijete princip odgovornosti. Pribeov izvještaj je rekao da je VSTV problem i brojni drugi izvještaji. I jučer je PIC poslao poruku da mijenjamo stanje. Pravosudni sistem nikada nije bio na nižem nivou”, kazao je Nezirović, javlja N1.