Puni Gas

Tesla ponovo snizio cijene električnih vozila, vodi rat protiv konkurencije

Američka kompanija Tesla vodeći je svjetski proizvođač električnih automobila. Sada je još jednom snizila cijene vozila u Evropi i Aziji. Time je proširila globalnu kampanju popusta koju je u januaru započela u Kini, javlja Anadolija.

U saopćenju Tesle navedeno je da su cijene snižene na mnogim evropskim tržištima, uključujući i Njemačku, prvenstveno zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta.

Tesla je u januaru 2022. godine u Njemačkoj, u kojoj se nalazi centar za proizvodnju automobila ove kompanije, snizila cijene električnih vozila do 17 posto.

Ovaj put su cijene Modela 3 i Modela Y snižene između 4,5 i 9,8 posto. Tako se Model 3 u Njemačkoj može kupiti za 41.990 eura.

Tesla je također snizila cijene Modela 3 i Modela Y za 4,3 posto, odnosno 5 posto u Singapuru, ali i u Izraelu i Francuskoj.

Poznati njemački stručnjak za automobile prof. dr. Ferdinand Dudenhoffer izjavio je da Tesla na ovaj način vodi rat cijenama.

"Zato što Tesla može sebi priuštiti da oteža posao drugim proizvođačima automobila sa povoljnim cijenama", dodao je Dudenhoffer.

Tesla je također snizio cijene ranije ove godine u Kini. Ova je država najveće svjetsko tržište električnih vozila.