Vijesti

The National Interest: Sergej Lavrov je dao Dodiku zeleno svjetlo za realizaciju paklenog plana

-Milorad Dodik, lider srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini nedavno je iznio svoje planove za disoluciju zemlje i neovisnosti njegovog regiona, piše the National Interest.

-Kao dio ovoga plana Dodik je pozvao na kreiranje institucija bosanskih Srba, odvojenih od zvaničnih institucija države u Sarajevu. Dodik je također izjavio da će početi sa regrutovanjem srpske armije da brani region od vanjskih prijetnji, navodi ovaj list koji se fokusira na američku vanjsku politiku i njene interese u svijetu.

-Iako su Dodikove poruke naišle na podršku među bosanskim Srbima, Hrvati i Bošnjaci su se snažno usprotivili tome, u strahu od mogućeg vojnog konflikta, navodi se u tekstu.

NI podsjeća da je BiH bila epicentar konflikta tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka.

PROČITAJTE  Na području bivše Jugoslavije još se traga za oko 11.000 nestalih osoba

-Gotovo stotinu hiljada ljudi je ubijeno tokom četverogodišnjeg rata koji je završen nakon NATO kampanje bombardovanja i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

National Interest piše da su Dodikove akcije izazvale protivljenje ne samo među druga dva naroda u BiH nego i kritike Europske unije, te visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je upozorio Dodika da odustane od tog plana.

NI piše kako je Dodik počeo karijeru kao umjereni reformista koji se zalagao za socijalno-demokratsku platformu. No, vremenom je izrastao u autokratu sa jasno izraženom etno-nacionalnom linijom, otvoreno se zalažući za nezavisnost RS.

-On je stvorio jake veze sa Srbijom, i naročito Rusijom. Ranije u oktobru Dodik se sreo sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim te mu predstavio svoj plan i moguće dobio njegovo odobrenje da ga sprovede, piše ovaj list

PROČITAJTE  Donesena odluka: Na mjestu gdje se trebao graditi hotel Hilton, bit će naslikan mural Unsmoke Sarajevo


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare