Vijesti

TI BiH: Tadić se sastala sa Mehmedagićem dok se provjeravala njegova diploma. To samo produbljuje nepovjerenje u pravosuđe

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) smatra da nije dobra praksa da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ne dopušta da se javnosti objavi odluka Drugostepene disciplinske komisije u postupku protiv Gordane Tadić sve dok stranke u postupku ne dobiju pisani otpravak odluke.

“Prvostepena disciplinska komisija izrekla je glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH disciplinsku mjeru premještenje sa mjesta glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice i postoji interes javnosti da zna da li je odluku potvrdila i drugostepena disciplinska komisija”, navode iz TIBiH.

TIBiH upozorava da disciplinske postupke protiv sudija i tužilaca inače karakteriše netransparentnost u vidu anonimiziranja odluka kojima se izriču javne opomene, te da javnost ima interes da bude obaviještena o svim fazama u postupcima koji se vode protiv najviših pravosudnih funkcionera, posebno kad se izriču disciplinske mjere kao što su premještanje ili razrješenje dužnosti.

PROČITAJTE  Haos u Skupštini KS: Zahiragić i Mekić na rubu fizičkog obračuna

Najnoviji slučaj u kojem VSTV izričito zabranjuje da se odluka objavi, dok pisani otpravak ne bude dostavljen strankama u postupku, samo potvrđuje da je neophodno mijenjati propise o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca da bi se garantovala transparentnost postupka i javnost rada, upozoravaju iz TIBiH.

TIBiH podsjeća i da se ovo sve dešava dok u javnosti kruži snimak, a iz kojeg proizlazi da se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić sastajala sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem u vrijeme dok je to tužilaštvo provodilo istražne radnje u vezi sa njegovom diplomom, što samo produbljuje nepovjerenje javnosti u agencije za provođenje zakona.

“Niko ne bi smio koristiti funkciju koju obavlja, kako bi vršio utjecaj na organe gonjenja, niti je preporučljivo da se glavna tužiteljica sastaje sa visokim funkcionerima dok se protiv njih vodi istraga”, ističe u saopćenju za javnost TIBiH.

PROČITAJTE  Na Raportu| Mekić: Rekao sam 'majmune skloni se'. Zahiragić: Psovao mi je majku, Konaković ga je iznio


Povezani postovi: