Politika

Tigar komentirao izjavu Milanovića da je hrvatska vojska oslobodila Bihać: Umjesto da je uzeo pušku, on je otišao u sud da radi

Hamdija Abdić Tigar, bivši komandant 502. Viteške brigade prokomentirao je izjave predsjendika Hrvatske Zorana Milanovića, po kojima je hrvatska vojska oslobodila Bihać.

Abdić je rekao da bi volio da je Milanović bar branio svoju zemlju.

"On je imao priliku da brani Hrvatsku, a ne da je pripadnici Armije RBiH oslobađaju, a oni su je oslobađali", rekao je Abdić za Hayat.

"On je tada imao 24-25 godina. Umjesto što je otišao u sud da radi, u Ministarstvo vanjskih poslova, mogao je da uzme pušku i dođe u Ličko Petrovo selo, na Plitvička jezera, da vidi ko je oslobodio te dijelove. Neću da umanjim značaj Oluje, ali ne mogu ni prihvatiti omalovažavanje Petog korpusa koji je 1.201 dan u totalnom okruženju, totalnim borbama i bitkama uspio da se odbrani, bez ičije pomoći. Gdje god je bila većina bosanske vojske, Armije BiH, tu nije bilo sukoba, gdje je bila većina HVO-a, tu je došlo do sukoba. Bihać tome svjedoči, i Sarajevo. Zato Milanović nema pravo na takvu priču, da je hrvatska vojska spasila Bihać, oslobodila Bihać da ne bude Srebrenica", kazao je Abdić.

Prisjeća se da je Peti korpus imalo toliko iskustva i toliko su bili uvježbani, da više nisu mogli biti poraženi.

"Mi smo se naoružali od neprijatelja. Rat smo završili sa desetinama tenkova, sa stotinama artiljerijskog oružja, svaki vojnik je imao pušku. To smo u 90 posto slučajeva oteli od neprijatelja, svojom hrabrošću i svojom opredjeljenošću da opstanemo na ovim prostorima", kaže Abdić.

Dodaje da Milanović da ima iole obraza, ne bi došao u Bosnu 11. jula, kad zna da su oči cijelog svijeta uprte u nju.

"Posjetio je Vitez, što je uredu, i Spomenik stradaloj djeci. Ali zašto nije prešao cestu i otišao u Ahmiće gdje su napravljeni stravični zločini i pobijeno od djeteta do staraca? Mi vidimo transformaciju takvih ljudi. Prije 10 godina bio je u Sarajevu i podržavao Komšića", kaže Abdić.

Dodaje kako se slaže da moramo naći način i da ni jedan narod ne može biti sputavan.

"Mi smo se borili za to i mi ćemo naći rješenje. Ali nije on taj koji treba da ovdje dolazi i ucjenjuje i da on govori da neće doći u Sarajevo dok se neke stvari ne urade. A ovamo govori kontra, da treba sjesti i razgovarati. Misli da je on plava krv. Gospodine dođi i prošetaj po Sarajevu i po BiH, pa ćeš vidjeti kakvi se tu ljudi kreću i kakva su to gostoprimstva. Mi trebamo biti ponosni na svoj narod i borbu i ne dozvoliti takvim ljudima da nas prave manje vrijednim i spočitavaju. Nikad nismo popustili nikakvim cipelama da nas gaze", poručio je Abdić.