Svijet

Tijela ruskih vojnika se gomilaju u Ukrajini: “Na hiljade ih je, Rusi ne žele po njih”

Prvi topli, sunčani dani proljeća nadvili su se nad ukrajinskom regijom Mikolaiv i pritom ukazali na mračnu stvarnost: miris mrtvih tijela.

Kako rastu temperature i topi se mraz, tijela ruskih vojnika razbacana po krajoliku postaju problem.

U svom videoobraćanju u subotu, Vitalij Kim, guverner regije, pozvao je lokalno stanovništvo da pomogne s prikupljanjem leševa, prenosi Index.hr.

"Nismo zvijeri, zar ne?" kazao je građanima.

Odbili napad

Mikolaiv je bio među prvim gradovima istoimene oblasti koje je napala ruska vojska nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 24. februara pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Vojska Ukrajine je odbila napad, no bitka za grad još uvijek traje i pitanje je koliko će ga dugo ukrajinske snage moći braniti.

Kim je rekao da su se Rusi povukli i ostavili pocrnjela tijela svojih vojnika na bojnom polju. Poslao je CNN-u slike njihovih razbacanih leševa i kazao da ih ima na stotine u cijeloj regiji.

Guverner je pozvao da se tijela vojnika stave u hladnjake i vrate u Rusiju kako bi se mogla provesti DNA identifikacija. Naime, mjesec nakon početka rata još uvijek nije poznato vraćaju li se, u kojoj mjeri i na koji način tijela ruskih vojnika.

Sama Moskva prešućuje broj poginulih, a svojim građanima servira propagandni materijal te im brani pristup zapadnim medijima.

Tako da još uvijek nije poznato koliko je točno ruskih vojnika stradalo u Ukrajini. Moskva je samo jednom objavila službeni izvještaj o brojkama, navela je da je ubijeno 498 vojnika te se nakon toga nije oglasila o tom pitanju.

Ruski tabloid Komsomolskaja pravda objavio je u ponedjeljak izvještaj u kojem stoji da je do sada poginuo 9.861 ruski vojnik. No kasnije je povukao tu objavu i saopćio da se radilo o lažnim informacijama, da je bio hakiran.

No brojka ruskog tabloida podudara se s nedavnom procjenom predstavnika NATO-a koji su naveli da je u Ukrajini poginulo između 3.000 do 10.000 ruskih vojnika. Ukrajinske vlasti tvrde da je ta brojka još veća, odnosno da ih je stradalo više od 15.000.

Jedna od moćnih slika s početka rata bila je ona mrtvog ruskog vojnika čije je tijelo prekrio tek pali snijeg. Scena koju je fotografirao novinar New York Timesa Tyler Hicks dobro predočuje anonimnost više od 150.000 Rusa poslanih da se bore protiv svojih susjeda te očaj koji osjećaju njihove porodice jer nemaju nikakve informacije o sudbini vojnika.

Mobilni krematorij

Ukrajinska vlada tvrdi da ruska vojska ima mobilne krematorije u kojima spaljuje svoje mrtve.

"Niko ne broji ruski narod koji ovdje umire. Znate li da su poslali mobilne krematorije? Neće pokazati tijela mrtvih vojnika njihovim porodicama.

Neće reći majkama da su njihova djeca ovdje umrla", rekao je 3. marta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Istog dana je ukrajinska željeznica u državnom vlasništvu saopćila da je ukrajinskim oružanim snagama dala 20 hladnjača za odvoz mrtvih ruskih vojnika iz nekoliko područja, uključujući Odesu.

Ukrajinska vlada navodi da još uvijek čeka na zahtjev ruskih vlasti za repatrijaciju tijela ubijenih. Potpredsjednik vlade rekao je da su o pitanju prikupljanja i identifikacije tijela u četvrtak razgovarali premijer Denis Šmihal i predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer.

No, ICRC još uvijek nije potvrdio pomaže li Ukrajini s repatrijacijom tijela ruskih vojnika, što je predviđeno međunarodnim zakonom.

Težak zadatak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine redovno objavljuje fotografije ili druge informacije, poput osobnih iskaznica, mrtvih i zarobljenih ruskih vojnika. No, identifikacija poginulih nije uvijek lak zadatak.

"Vrlo je teško identificirati mrtve jer obično na njima nema dokumenata. Zapovjednici ih često znaju uzeti i staviti u kutije.

Obično ginu u razmjeni vatre, u granatiranju, a teško ih je identificirati pomoću metalne pločice s brojem jer ona ne nudi nikakve podatke o toj osobi", rekao je Viktor Andrusiv, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

"Imamo stvarno velik problem s tijelima ruskih vojnika. Ima ih na hiljade. Na početku rata bilo je hladno, ali sada imamo problem jer Rusi ne žele preuzeti tijela. Iskreno, ne znam što ćemo tijekom sljedećih nekoliko sedmica sa svim tim tijelima vojnika", dodao je Andrusiv.