Region

Toma Grobar ‘okupirao‘ rezidenciju na Dedinju: Srbija bivšem predsjedniku plaća vilu 8.000 eura mjesečno

Bivši srbijanski predsjednik i nekadašnji visoki zvaničnik vladajuće Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, iako od 2017. godine više nije na čelu Srbije niti obavlja ikakvu državnu dužnost, i dalje živi u predsjedničkoj rezidenciji na Dedinju, elitnom dijelu Beograda.

Rezidencijalna vila u Užičkoj 23, s ograđenim vrtom, fontanom te vanjskim i unutrašnjim bazenom, površine je 800 kvadratnih metara. Tomislav Nikolić zvani Toma Grobar, nekadašnji bliski saradnik osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, predsjednik Srbije nije od 2017. godine, kada je izbore dobio aktuelni predsjednik, Aleksandar Vučić. Nikolić je imao pravo, pišu beogradski mediji, još neko vrijeme nakon odlaska s dužnosti koristiti predsjedničku rezidenciju, ali ju on ni danas, četiri godine nakon odlaska s vlasti, ne napušta.

Vučićeva protuusluga

U srbijanskim se medijima nagađa da je to Vučićeva protuusluga starom stranačkom drugu, koji je odustao od kandidature na predsjedničkim izborima u korist svojega mlađeg kolege.

I možda to ne bi bilo sporno da Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica u vili ne samo da žive bespravno nego i postupno besplatno, jer se svi troškovi održavanja, sve do računa za komunalne usluge, podmiruju iz državnog budžeta pa Nikolića, ustvari, izdržavaju srbijanski porezni obveznici, građani.

Riječ je o troškovima od oko 4.000 eura mjesečno, a uz to, piše beogradski Blic, Nikoliću se plaća i hemijsko-bakteriološka analiza i provjera te promjena vode u dva bazena, i to jednom sedmično, kako bi se bivši predsjednik i njegova supruga, kao i njihovi gosti, mogli bezbrižno brčkati do mile volje bez straha od bakterija iz bazenske vode koje bi mogle ugroziti njihovo zdravlje. To stoji dodatnih 4.000 eura. Dakle, da bi Tomislav Nikolić mogao uživati u miru Dedinja, srbijanski građani mjesečno izdvajaju oko 8.000 eura.

Tomislav Nikolić se nakon prestanka mandata penzionisao i dobio dužnost šefa Nacionalnog vijeća za koordinaciju saradnje s Kinom i Rusijom (kineska ambasada u zgradi je do Nikolića, u Užičkoj 25). Vila je trebala biti njegov radni prostor, ali, kako pišu beogradski mediji, i rezidencija u kojoj će odsjedati i boraviti članovi ruskih i kineskih delegacija koje dolaze u Beograd. Iako spomenuto Nacionalno vijeće odavno malo toga koordinira, državu je to, kako piše list Danas, dosad stajalo više od 2 miliona eura iako niko od spomenutih tamo nije odsjeo, a i sam Nacionalni savjet nije više aktivan kao i njegov šef jer odnose s tim zemljama u rukama drži sam Vučić. Zanimljivo da taj ured ima i direktora, Nikolićevog pomoćnika Nedeljka Tenjovića koji prima plaću od oko 1.700 eura te još otprilike 1.000 eura naknade za odvojeni život.

Odluka vlade

Nikoliću je produljeno pravo na državnu vilu odlukom srbijanske vlade i premijerke Ane Brnabić, čija je rezidencija u njegovu susjedstvu. Ne zna se je li sadašnji medijski interes za Nikolićevu vilu i troškove možda povezan s eventualnom željom Aleksandra Vučića da napokon sam počne koristiti vilu koja mu po zakonu kao šefu države pripada.

Nikolić ne podnosi izvještaje o svojem imovinskom stanju jer nije državni zvaničnik, a beogradski mediji navode da je njegova nepokretna imovina impresivna. U Novom Beogradu ima stan, u Bajčetini kuću, a na Savi i vikendicu, ali sve to je danas vlasništvo njegovih sinova. I Josip Broz Tito nekad je kao šef države živio u rezidenciji u istoj ulici, ali na broju 15, nakon čega se u nju 1997. uselio bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Tokom intervencije NATO-a 1999. godine ta je rezidencija pogođena i rezidencija srbijanskih predsjednika nakon toga je preseljena u vilu na broju 23.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare