Životni stil

Top lista najboljih biljki za bašte i balkone na suncu i u hladu

Pri izboru biljaka za baštu, terasu ili balkon treba voditi računa o orijentaciji, naime, biljke treba bira ovisno o položaju i dostupnoj svjetlosti. Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, ali valja razlikovati biljke koje vole sunce i vrućinu od onih kojima je sunčeva svjetlost potrebna kako bi se razvijale.

Ako imate balkon, baštu ili terasu koji su orijentirani na jug ili zapad, dakle s puno sunca, izaberite biljne vrste poput petunija, pelargonija, sukulenata, agave, verbene… One obožavaju sunce i neće im smetati sve dok im osigurate dovoljno vode.

Petunije cvatu od juna, a najbolje uspijevaju na osunčanim mjestima koja su zaštićena od vjetra, ali dobro rastu i na polusjenovitim mjestima. Zahtijevaju redovno zalijevanje, a bolje će cvasti ako im redovito uklanjate osušene latice. Najbolje ih je posaditi u mješavinu supstrata za lončanice i treseta zbog sposobnosti zadržavanja vode.

Pelargonije su jednostavne i prilagodljive za uzgajanje, a ako se zimi smjeste na dobar prostor, mogu opstati godinama. Vole direktno sunce, toplinu i treba ih umjereno zalijevati. Supstrat u tegli bi trebao biti propusan, a kako bi to postigli možete mu dodati malo pijeska.

Dobar izbor je i gazanija. Njeni cvjetovi su nalik ivančici, a zatvaraju se tijekom tmurnih dana ili kada dođe hladovina. Kako bi ove biljke cvale punim intenzitetom, potrebno im je direktno sunce.

Verbena je prilično otporna biljka, dobro podnosi visoke temperature čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalijevanje zahtijeva kada joj je zemlja potpuno suha. Ukoliko želite da duže cvjeta, krajem srpnja ju malo orežite.

View this post on Instagram

A post shared by Gabi 🇩🇪 (@gabi_lekufan)

Ukoliko je tokom većine dana na vašem balkonu hlad, izaberite biljne vrste poput fuksije, vodenike, lobelije, bršljana i begonije.

Vodenika je popularna ljetnica jer neprestano cvate tijekom cijele sezone, a postoje niske i visoke sorte. Zahtijeva minimalnu njegu, ne podnosi direktno sunce, ali ni duboki hlad u kojem će prestati cvjetati. Ne trebaju ni svakodnevno zalijevati već svaki drugi dan.

Fuksija ima zanimljive i vrlo dekorativne cvjetove, a njene stabljike dosežu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Voli mjesta koja imaju sunca samo ujutro, ali ipak treba imati malo svjetlosti i ostatak dana. Voli supstrate kisele pH reakcije, a zemlja u kojoj raste ne smije ostati suha.

Begonija najbolje uspijeva na sjenovitim mjestima. Treba ju redovno zalijevati, ali paziti da voda ne ide po listovima i cvjetovima kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Treba imati na umu da ne voli propuh niti hladan zrak.

Bršljan voli sjenu kao i mnogo vlage pa ga je ljeti potrebno obilno zalijevati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare