Magazin

Topi se u ustima! Torta od Nutelle i sira za koju vam ne treba rerna

Donosimo vam jednu brzu, nepečenu torte od Nutelle i sira! Odlična slatko-kiselkasta kombinacija, uz hrskavu koru od lješnjaka.

Sastojci za podlogu:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 100 g sitno sjeckanih (na nož) lješnjaka
  • 150 g maslaca
  • 3 kašike Nutelle

Priprema:

Kekse izmeljite (ako već niste kupili mljevene) pa dodajte lješnjake

Maslac otopite na laganoj vatri i sve sjednite sa kesima i lješnjacima

Smjesi dodajte Nutellu, pa je utisnite u kalup za torte veličine 24 cm

Podlogu stavite u frižider, a za to vrijeme napravite kremu. (Jedna kora ide kao podloga torte, druga ide (ali ne morate napraviti ovaj korak) na vrh torte kao dodatan krokant i dekoracija).

Krema od Nutelle i sira

  • 250 g krem sira
  • 250 g mascarponea
  • 10 kašika Nutelle
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Krem sir i mascarpone povežite mikserom.

U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag.

U šlag miješajući dodajte mješavinu sira.

Od dobivene kreme oduzmite 4 kašike kreme (ako radite i gornju koru, oduzmite još malo kreme od sira), a u preostali dio kreme stavite Nutellu.

Na podlogu od keksa  stavite kremu od sira (4 kašike), pa kremu od Nutelle.

Tortu vratite u frižider (barem 4 sata neka bude na hladnom).

Tortu ukrasite tostiranim lješnjacima ili gornjim korom koju ohladite u kalupu, odvojite od kalupa, premažite sirom, izrežite i stavite na vrh torte.

Uživajte u ovom brzom i jako finom desertu.