Vijesti

Toplotni val u Evropi: Oboreni višestruki temperaturni rekordi, u BiH preko 40 stepeni!

Intenzivna vrućina u većem dijelu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike.

Snažni toplinski val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stepeni, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Evropi. Znatno je viša i od junskog prosjeka od 13 Celzijevih stepeni.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37, prenosi HRT.

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stepena niža od junskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja.

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 stepeni.

S druge strane, Evropu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.

U nastavku sedmice očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare