Magazin

Torta nad tortama: Kesten, čokolada i brdo šlaga. Može li bolje?

Ako vam nedostaje ideja za slatko, na pravom ste mjestu. Napravite tortu od kestena koja se ne peče. Morat ćete, doduše, malo pričekati dok se kesten-pire ne odmrzne, koristite li njega, odnosno dok se kesteni ne skuhaju, odlučite li se na starinsku verziju, a malo ćete se načekati i dok se stisnu svi slasni slojevi torte, no isplatit će vam se jer ćete na kraju itekako uživati.

Ovaj recept ne sadrži brašno ni jaja. Čak i mlijeko možete isključiti uzmete li umjesto slatkog vrhnja neku biljnu alternativu. Ako vam se ne sviđa naš prijedlog za podlogu, zamijenite je onom za cheesecake - od mljevenog keksa i maslaca - ili pak ispecite biskvit.

Torta od čokolade i kestena

Tijesto:

250 grama grubo mljevenih oraha, lješnjaka i/ili badema

2-3 kašike kesten pirea

100 grama paste od hurmi ili 6 velikih hurmi, namočenih i samljevenih

po potrebi 2-3 kašike tople vode

Krema od kestena:

250 grama kesten pirea

250 mililitara slatkog vrhnja

50 grama čokolade

50 grama šećera, više ako kesten pire nije zaslađen

malo ruma

Krema od čokolade:

250 grama čokolade za kuhanje

250 mililitara slatkog vrhnja

Najprije napravite podlogu tako što ćete u blender ubaciti sve sastojke. Nemojte dodati previše vode da ne postane previše rijetko. Utisnite u kalup za torte i spremite u frižider.

Za kremu od kestena oduzmite od vrhnja nekoliko kašika, ostatak istucite u mekani šlag. Izradite kesten pire s vrhnjem koje ste izuzeli, šećerom i rumom pa kad postane kremasto pomiješajte s tučenim. Dodajte rastopljenu čokoladu, pažljivo promiješajte i prelijte preko podloge. Neka se malo stisne u frižideru.

Za čokoladnu kremu nasjeckajte čokoladu, a vrhnje zagrijte do vrenja. Ubacite čokoladu i dobro promiješajte pa ostavite da se potpuno ohladi. Kratko ubacite u frižider pa izmiksajte i rasporedite po torti.