Svijet

Totalni preokret Bidena: Rekli su da je moja kampanja mrtva, ali tu sam

Politički gotovo mrtav još prije dvije sedmice, Joe Biden vjerovatno je pobjednik superutorka u devet država, a njegov glavni protukandidat za demokratsku nominaciju Bernie Sanders osvojio je četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.

“Prije jedva nekoliko dana mediji i komentatori govorili su o smrti ove kandidature”, rekao je Joe Biden u Kaliforniji.

Velike televizijske postaje proglasile su bivšeg američkog potpredsjednika pobjednikom u Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkansasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu.

U blagoj prednosti je i u Teksasu, a neke TV kuće su proglasle njegovu pobjedu i u toj državi.

Superutorak, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imat će presudan utjecaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome. Dosad je dao vjetar u leđa Joeu Bidenu.

Ipak, Sanders je po projekcijama Edison Researcha pobijedio u Vermontu, Coloradu i Uti, a po Fox Newsu i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata.

Biden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz utrke, dobio podršku senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, gradonačelnika South Benda u Indiani.

Ranije je dobio potporu mlade nade Demokratske stranke Beta O'Rourkea, koji je rano odustao iz utrke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu.

Senator Bernie Sanders vodi u Kaliforniji na stranačkim predizborima za predsjedničku nominaciju, prema procjenama velikih američkih televizijskih postaja, a bivši američki potpredsjednik Joe Biden u blagoj je prednosti u Teksasu u kojemu je televizijska kuća NBC već proglasila njegovu pobjedu.

Superutorak je vratio u život kampanju bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena (77) koji sada ima 302 sigurna od potrebnih 1991 delegata za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore. Senator Bernie Sanders (78) ima 234 sigurnih delegata.

Prema procjenama velikih televizijskih postaja bivši američki potpredsjednik pobjednik je u Teksasu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu.

Sanders je po projekcijama pobijedio u Vermontu, Coloradu i Utahu.

U Maineu su Sanders i Biden izjednačeni.

“Ovo je dobra noć”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare