Puni Gas

Toyota prva u svijetu 1997. godine komercijalizirala ideju hibridnog pogona

Toyota je prva u svijetu komercijalizirala gotovo stoljeće staru ideju hibridnog pogona. Desilo se to tačno dan prije potpisivanja protokola iz Kyota. Toyota je upravo zbog protokola drastično ubrzala razvoj Priusa i predstavila ga je godinu dana prije planiranog termina - 10. decembra 1997. godine. 

Planirani termin

Malo ko je očekivao ovakav uspjeh simpatičnog Toyotinog automobila neobičnog izgleda. Prius je doživio četiri generacije, iščekuje petu. Do danas je prodan u više od 5.05 miliona primjeraka. U međuvremenu je dobio i praktičniju Plus izvedbu, inačicu s pogonom na sve točkove. Te plug-in hibridno izdanje, a sada će (u Evropi) uz potpuno novi izgled prijeći u potpunosti u tabor plug-in hibrida. 

Toyota je prvih godina na svakom prodanom primjerku gubila novac. Onda je ulaskom u novi milenij Prius postao pravi globalni model. Prva generacija je imala 1.5-litreni benzinski motor. I kompaktni elektromotor visokog okretnog momenta, nudeći uzorne performanse uz dvostruko manju potrošnju goriva i dvostruko manje emisije CO2. 

Druga generacija na tržište je stigla 2003. godine, a donijela je nove standarde u pogledu aerodinamičnosti. S iznimno malenim koeficijentom otpora zraka od samo 0.26, kao i nov ikonski klinasti oblik s formom hatchbacka s pet vrata. 

Vožnja samo na struju

Hibridna se tehnologija brzo razvijala i novi Toyotin hibridni sistem, Toyota Hybrid System II. U drugoj generaciji modela Prius imao je 15 posto manju potrošnju goriva i 50 posto snažniji elektromotor. Koji se i sad upotrebljava za bolje performanse i veću učinkovitost. Poboljšana baterija, manje težine i veće izlazne snage, prvi put je omogućila modelu Prius vožnju samo na struju.

Vodeća pozicija u segmentu hibridnih vozila dodatno se učvrstila 2009. godine s trećom generacijom Priusa. Koji je izašao i odmah postao tehnološki najnapredniji automobil na svijetu, s još 10 posto manjom potrošnjom goriva i 14 posto nižim emisijama CO2. Sada je dolazio s većim 1.8-litrenim motorom i redizajniranim elektromotorom. Prius Plug-in plasiran je na tržište 2012. kao jedan od prvih plug-in modela u Evropi. Već tada imao je doseg od 25 km.

Četvrta generacija je na tržište plasirana 2015. godine. I bila je prvi model koji upotrebljava Toyotinu novu globalnu strukturu (TNGA). To je donijelo osjetno bolja vozne karakteristike i udobnost u vožnji. Predstavljena je i nova plug-in hibridna verzija, s dosegom samo na struju od 45 km.

Sada čekamo dolazak pete generacije koja je upravo predstavljena. U Evropu dolazi u formi plug-in hibrida, i to sredinom iduće godine.