Magazin

Tragedije na snimanjima: Ubistva ilegalne djece, udarci voza, smrt Brandona Leeja na setu ‘Vrane'…

Velika tragedija dogodila se na snimanju filma u Novom Meksiku kada je poznati glumac Alec Bladwin (68) pucao iz rekvizita i pritom slučajno usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins (42) i ranio redatelja Joela Souzu (48).

Snimateljica je prebačena helikopterom u bolnicu New Meyico gdje je preminula, a Souza je vozilom hitne pomoći odvezen u regionalni medicinski centar Christus St. Vincent u Santa Feu, radi saniranja ozljeda.

No, ovo, nažalost, nije prvi put da se ovakva tragedija dogodila na nekom filmskom setu, piše Jutarnji.hr.

“Zona sumraka”

Na snimanju filma “Zona sumraka” 1982. godine poginuo je glumac Vic Morrow i dvoje djece. Na snimanju se srušio helikopter i Morrowu odrezao glavu, a također je stradalo dvoje vijetnamske djece koju su producenti ilegalno angažirali. Redatelj John Landis i četvorica drugih članova filmske ekipe oslobođeni su optužbi za ubistvo iz nehaja, a porodice ubijene djece koja su glumila u filmu tek su godinama kasnije završile svoje građanske parnice.

“Vrana”

31. marta 1993. snimala se scena kultnog filma ‘Vrana’ u kojoj glavnog lika, kojeg je utjelovio Brandon Lee, ustrijele i ubiju. No, Michael Massee u kobnoj je sceni trebao pištoljem napunjenim ćorcima pucati prema Leeju, no produkcijskom greškom, u pištolju je ostao i jedan pravi metak koji je usmrtio glumca. Brandon Lee preminuo je u bolnici tokom operacije, a imao je samo 28 godina. Ostatak filma dovršen je uz pomoć njegova dvojnika i računalnih programa. Massee je nakon tog nesretnog događaja uzeo pauzu od glume, a film “Vrana” nikada nije htio pogledati.

“Midnight Rider”

Pomoćnica snimatelja Sarah Jones ubijena je u februaru 2014. godine tokom snimanja filma o Greggu Allmanu u Georgiji kada ju je udario voz. Produkcija nije imala dopuštenje za snimanje na željezničkoj pruzi, a tužitelji su podnijeli kaznenu prijavu protiv redatelja Randalla Millera, koji se izjasnio krivim za ubistvo iz nehaja. Pušten je na slobodu nakon što je odslužio pola dvogodišnje kazne, a njegova je kompanija morala platiti kaznu u iznosu od 74.900 dolara. Smrt Sarah Jones pojačala je fokus javnosti na sigurnost filmskih setova, a njezini roditelji nastavili su svoju kampanju za poboljšanje sigurnosti radnika na filmskim setovima.

“Deadpool 2”

Na setu filma “Deadpool 2” poginula je kaskaderka S.J.Harris. Ona je bila profesionalna motociklistica, a poginula je izgubivši kontrolu nad motorom koji je zbog toga proletio kroz prozor zgrade. Snimanje ovog filma bio je njezin prvi kaskaderski projekt.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare